Svjetski tjedan mozga

Trenutno pregledavate Svjetski tjedan mozga

Tjedan svjesnosti o mozgu  (Brain Awareness Week) obilježava se svake godine u trećem tjednu ožujka u cijelom svijetu s ciljem poticanja entuzijazma javnosti i pružanja podrške znanosti o mozgu.

Jeste li znali da u ljudskom mozgu postoji 100 milijardi neurona? Ovi neuroni su glasnici informacija koji prenose informacije između različitih područja mozga, a imamo još mnogo toga za otkriti i naučiti o našem mozgu! Istraživanje mozga omogućuje nam bolje razumijevanje naše biologije i funkcioniranja tijela, što osnažuje medicinske i druge stručnjake da pronađu načine za prevenciju ili liječenje problema s mozgom, živčanim sustavom i tijelom. Upravo se zbog toga u cijelom svijetu obilježava tjedan svjesnosti o mozgu. Cilj Svjetskog tjedna mozga je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Udruga HUHIV u partnerstvu sa Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu ovaj tjedan provodi STEM radionice pod nazivom Istraži i očuvaj zdravlje, na kojima je u fokusu upravo mozak kao primjer STEM pristupa u učenju i dolasku do znanstvenih činjenica, otkrića i dosega.

Nekoliko zanimljivosti o mozgu

Ljudski mozak je najsloženiji organ u tijelu. Ovaj složeni organ sastoji se od mnogo različitih dijelova, od kojih je svaki odgovoran za određenu funkciju ili skup funkcija. Kontrolira sve što radimo, od osnovnih tjelesnih funkcija poput disanja i otkucaja srca do složenijih stvari poput donošenja odluka, pamćenja i govora. Mozak je također odgovoran za komunikaciju s drugim organima u vašem tijelu putem kemijskih glasnika koji se nazivaju hormoni.

Ali jeste li se ikada zapitali kako mozak funkcionira? Jeste li bili znatiželjni što se događa u vašoj glavi svaki dan? Zato se obilježava Tjedan svjesnosti o mozgu. Tjedan mozga usmjeren je na podizanje svijesti javnosti o napretku i prednostima istraživanja mozga. Obavještava ljude o napretku u istraživanju mozga i dijagnozi, liječenju i prevenciji moždanih poremećaja.

Veličina ljudskog mozga značajno nadmašuje vrijednosti koje se mogu predvidjeti veličinom tijela čovjeka. Iako mozak čini samo oko 2 % težine suvremenog čovjeka, koristi 20 % ukupne potrošnje kisika i 25 % ukupne potrošnje glukoze. Takva glad za kisikom i glukozom čini mozak u energetskom (metaboličkom i fiziološkom) pogledu izuzetno skupim organom. Stoga ne čudi da poremećaji opskrbe krvlju i kisikom dovode u odraslih do vrlo teških oštećenja mozga kao što je moždani udar, a kod prijevremeno rođenog djeteta do najvećeg neuropedijatrijskog poremećaja – cerebralne paralize. Zbog navedenih je razloga istraživanje prevencije, mehanizama, eksperimentalnih modela i inovativnih metoda liječenja poremećaja cirkulacije i opskrbe kisikom ključno pitanje suvremene temeljne i kliničke neuroznanosti.

Popularizacija BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja obuhvaća brojna znanstvena područja među kojima je i proučavanje mozga.

Kako se zove proučavanje mozga?

Proučavanje mozga i živčanog sustava, uključujući njihovu strukturu, funkciju i poremećaje, naziva se neuroznanost.

Kako istražujemo mozak?

Znanstvenici i istraživači koriste nekoliko naprednih uređaja i strategija kako bi bolje razumjeli rad mozga. Neki od njih uključuju magnetsku rezonanciju (M.R.I), funkcionalnu magnetsku rezonanciju (F.M.R.I.), encefalogram (E.E.G.) i pozitronsku emisijsku tomografiju (P.E.T.).

Mozak možemo istraživati na još puno načina a svi zajedno čine primjer upotrebe STEM pristupa (science, technology, engineering, mathematics) u obrazovanju i kasnije u razvoju znanstvenih karijera. Upravo tom temom se bave STEM radionice Istraži i očuvaj zdravlje u sklopu provedbe projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja.

5 ZANIMLJIVOSTI O MOZGU

Vaš mozak može preživjeti pet do šest minuta bez kisika!
Kako starimo, postaje teško učiti nove stvari jer naš mozak ne može filtrirati stara sjećanja i apsorbirati nove ideje.
Mozak je jedan od najmasnijih organa u tijelu, sastoji se od 60% masti.
Naš mozak sastoji se od 73% vode, a potrebno je samo 2% dehidracije da utječe na vaše pamćenje i druge kognitivne vještine.
Prema istraživanjima, tek oko 25. godine ljudski mozak dostiže punu zrelost.

Projekt POPULARIZACIJOM STEM-a DO OČUVANJA JAVNOG ZDRAVLJA orijentiran je na popularizaciju BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja na način da se krajnjim korisnicima, djeci, mladima i općoj populaciji, približe znanstveni aspekti praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega. Svrha projekta je promovirati STEM područje sa konačnim ciljem podizanja znanstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.

Izvori:

https://nationaltoday.com/brain-awareness-week/

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/svjetski-tjedan-mozga/