Osnovni podaci o projektu

Nositelj: Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

Partner: Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Trajanje projekta: 12.05.2021. do 12.05.2023.

Financiranje

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ broj poziva: UP.04.2.1.10 Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske donio je Odluku o financiranju projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050 u iznosu od 2.110.188,00 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%.

Sažetak projekta

Projekt je orijentiran na popularizaciju BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja na način da se krajnjim korisnicima, djeci, mladima i općoj populaciji, približe znanstveni aspekti praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega. Svrha projekta je promovirati STEM područje sa konačnim ciljem podizanja znanstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.

Svrha projekta

Promicanje znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u prosuđivanju i rješavanju problema pojedinaca i društva. Projekt se primarno orjentira na pristup djeci i mladima sa obuhvatom opće populacije u svrhu popularizacije STEM područja BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO.

Cilj projekta

Opći cilj projekta je jačanje kapaciteta HUHIV-a za aktivno uključivanje djece, mladih i opće populacije u popularizaciju STEM-a.

Specifični ciljevi projekta su Unaprjeđenje kapaciteta HUHIV-a za provedbu programa u području STEM-a s naglaskom na područje biomedicine i zdravstva; Unaprjeđenje suradnje HUHIV-a s odgojno-obrazovnim ustanovama, a posebice visoko-obrazovnim ustanovama u području popularizacije STEM-a; Povećanje broja aktivnosti HUHIV-a s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji, a s naglaskom na mladima i djeci.

Osnovni ishodi projekta

  • 620 mladih uključeno u aktivnosti, 150 djece i 65 pripadnika opće populacije
  • 72 provedene radionice za krajnje korisnike
  • organizirane 2 stručne konferencije i 2 sajma znanosti
  • 100 stručnjaka (u području biomedicine i zdravstva i OCD-a) uključeno u provedbu aktivnosti u sklopu projekta
  • osmišljena dva programa edukacija za krajnje korisnike: A) Uloga STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti i B= Načini dolaska do otkrića u STEM-u
  • aktivnosti projekta proširene na ruralna područja u RH
  • nabavljena potrebna oprema i vozilo za provedbu aktivnosti

Vizualni identitet projekta

Kontakt osoba: Tomislav Beganović – tomislav.beganovic (at) huhiv.hr