Jednodnevna STEM radionica u Gradini

Trenutno pregledavate Jednodnevna STEM radionica u Gradini

Nastavak provedbe jednodnevnih radionica u sklopu provedbe ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050.

08.05.2023. STEM radionica održana je za učenice i učenike Osnovne škole Gradina.

Stručnjaci HUHIV-a održali STEM radionicu sukladno definiranom sadržaju i metodologiji Programa radionica Uloga STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti i Načini dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u.

Riječ je o besplatnim radionicama naziva Istraži i očuvaj zdravlje sa zanimljivim, zdravstvenim i znanstvenim temama prilagođenim djeci, mladima i odraslima koje na zabavan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva.

Radionica je sadržajno bila prilagođena djeci, mladima i odraslima a fokus radionica stavljen je na približavanje teme iz STEM područja, kao i teme vezane uz život u post-pandemijskom razdoblju, popularizaciji STEM-a među djecom i mladima u području biomedicine i zdravstva kao potencijalnih budućih zanimanja i važnosti u očuvanju javnog zdravlja.

Prezentirane su zanimljive informacije o STEM pristupu, načinima istraživanja i dolaska do otkrića, infektologiji, interaktivne vježbe i kviz znanja, razni pokazni elementi iz područja medicine i zdravstva uz aktivno sudjelovanje polaznika radionica.

Cilj je bio približiti znanstvene aspekte istraživanja i praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega, sa svrhom promicanja znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u prosuđivanju i rješavanju problema pojedinaca i društva.

Svi sudionici saznali su što je STEM, upoznali STEM zanimanja i metodologije učenja, dobili uvid u praktične primjere i primjene iz svakodnevnog života, o načinima dolaska do otkrića u znanosti, biomedicini i zdravstvu, uz prikaz zanimljivih video materijala kao primjere uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti (infektologija, biokemija, karijesologija, fizika)

Interaktivni dio radionice bio je istraživanje 3D modela ljudske anatomije, pogled u svijet biljaka, životinja, virusa i bakterija kroz mikroskop (stotine preparata), interaktivno istraživanje znanosti ljudskog tijela uz poveznicu o znanostima i znanstvenicima, riješavanje zanimljivih STEM kvizova povezanih sa anatomskim modelima uz dodjelu STEM DIPLOME!

Učenici su saznali kako komunikacijom i kritičkim razmišljanjem, istraživanjem, inovacijom, suradnjom, kombinacijama odgoja i obrazovanja i praktičnim primjenama (u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici = STEM) dolazimo do znanstvenih otkrića, praktičnih poboljšanja javnog zdravstva, popularizacije zdravstvenog obrazovanja, informiranijeg društva, sprječavanja bolesti, produljenja života, promicanja zdravlja i poboljšanja zdravlja zajednice. Posebno ističemo kako suradnjom između različitih grana u znanosti i pomoću kritičkog razmišljanja, dolazimo do znanstvenih otkrića, poboljšanja javnog zdravstva te popularizacije zdravstvenog obrazovanja. Time stvaramo informiranije društvo te pridonosimo sprječavanju bolesti i poboljšanju zdravlja cijele zajednice.


Osnovna škola Gradina

Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.