Popularizacija javnog zdravstva na bazi STEM pristupa – radionice za mlade u Zagrebu

Trenutno pregledavate Popularizacija javnog zdravstva na bazi STEM pristupa – radionice za mlade u Zagrebu

U Zagrebu održan prvi krug interaktivnih i edukativnih STEM radionica u sklopu provedbe ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja. Projekt se provodi u partnerstvu Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Riječ je o STEM radionicama sa zanimljivim, zdravstvenim i znanstvenim temama prilagođenim djeci, mladima i odraslima koje na interaktivan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva.

Program obuhvaća ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u a cilj je mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Radionice se održavaju i tijekom ožujka i travnja te pozivamo sve zainteresirane, djecu, mlade, roditelje, učitelje i nastavnike sa svojim razredima osnovnih i srednjih škola.

Zbog popunjenosti termina prijave na radionice su zatvorene.

Radionice su koncipirane kao trodjelne i održavaju se na Stomatološkom fakultetu, Gundulićeva 3 i u edukacijskoj dvorani u Ilici 16 u Zagrebu. Osmišljene su tri tematske cjeline:

  • O zdravlju i znanosti u stomatologiji – kako se STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) primjenjuju u stomatologiji, primjeri znanosti u službi oralnog zdravlja, kako se istražuje dijagnostika i promjene u usnoj šupljini i praktično isprobavanje raznih vježbi poput ispune zuba, upotrebe reagensa na zubima i osvjetljavanja plavim svijetlom u otkrivanju zubnog plaka kao jednog od uzroka karijesa, uzimanja uzorka oralne sluznice i prikazivanja svijeta bakterija usne šupljine pod mikroskopom i sl. kao dio dentalne medicine i oralnog zdravlja i načina pravilne oralne higijene uz dodjelu STEM DIPLOME!
  • Istraži i očuvaj zdravlje – što je STEM, upoznavanje STEM zanimanja i metodologije učenja, pregled praktičnih primjera i primjene iz svakodnevnog života, učenje više o načinima dolaska do otkrića u znanosti, biomedicini i zdravstvu, prikaz zanimljivih video materijala kao primjeri uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti (infektologija, biokemija, karijesologija, fizika)
  • Istraži i očuvaj zdravlje – istraživanje 3D modela ljudske anatomije, pogled u svijet virusa i bakterija kroz mikroskop (stotine preparata), interaktivno istraživanje znanosti ljudskog tijela uz poveznicu o znanostima i znanstvenicima, riješavanje zanimljivih STEM kvizova povezanih sa anatomskim modelima uz dodjelu STEM DIPLOME!
Video je izradila Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti
(izvor: https://nkg-zagreb.hr/2023/02/09/popularizacijom-stem-a-do-ocuvanja-javnog-zdravlja/)
Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti: Došao je dan kada smo nastavu biologije održali izvan škole. Naši učenici 4.b i 2.a sudjelovali su na radionicama u sklopu ESF projekta “Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja”. Nositelji projekta i partneri su Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i udruga HUHIV. Mladi psiholozi iz udruge, Davor i Josip, upoznali su naše srednjoškolce s temom „Istraži i očuvaj zdravlje“ i organizirali zanimljivu radionicu. Svi smo bili oduševljeni! Filmić govori više od riječi

Radionice vode Studenti Stomatološkog fakulteta uz mentorstvo profesora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručnjaci iz područja psihologije Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa uz mentorstvo zdravstvenog stručnjaka (doktora medicine, specijalista epidemiologije).

Radionice se održavaju i tijekom ožujka i travnja te pozivamo sve zainteresirane, djecu, mlade, roditelje, učitelje i nastavnike sa svojim razredima osnovnih i srednjih škola.

Zbog popunjenosti termina prijave na radionice su zatvorene.

Ovo je jedinstvena prilika da se kroz STEM pristup mladima omogući jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima imaju prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

Učenici će saznati kako komunikacijom i kritičkim razmišljanjem, istraživanjem, inovacijom, suradnjom, kombinacijama odgoja i obrazovanja i praktičnim primjenama (u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici = STEM) dolazimo do znanstvenih otkrića, praktičnih poboljšanja javnog zdravstva, popularizacije zdravstvenog obrazovanja, informiranijeg društva, sprječavanja bolesti, produljenja života, promicanja zdravlja i poboljšanja zdravlja zajednice.

Učenik Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera:
Bilo mi je jako zanimljivo. Nikada nisam gledao kroz mikroskop i super je. Naučio sam kako se koristi mikroskop, kako se bojaju uzorci na onim malim staklima i to me jako zanima. A naučio sam puno i zašto je važno pravilno prati zube i što sve nastane ako ne brinem o zubima.

Posebno ističemo kako suradnjom između različitih grana u znanosti i pomoću kritičkog razmišljanja, dolazimo do znanstvenih otkrića, poboljšanja javnog zdravstva te popularizacije zdravstvenog obrazovanja. Time stvaramo informiranije društvo te pridonosimo sprječavanju bolesti i poboljšanju zdravlja cijele zajednice.

Prilog o provedbi projekta u emisiji STUDENTSKI GRAD – mreža tv

Radionice se provodi u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.