HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

Organizacije civilnog društva (OCD) važan su dionik zdravstvenog sustava budući da organiziraju i pružaju brojne, često vrlo vrijedne programe i usluge za članove društvene zajednice. One predstavljaju nadogradnju zdravstvenog sustava u onim segmentima koje zdravstveni sustav ne može potpuno zahvatiti, a potrebni su za ostvarenje javnozdravstvenih ciljeva. Osim toga, umrežavanje i razvoj partnerstva među organizacijama civilnog društva i s ključnim zdravstvenim institucijama posebno je važno u urbanim sredinama u kojima je potrebna izgradnja i definicija uloga, kapaciteta, znanja i postignuća.

Organizacije civilnog društva, u sklopu stručne izobrazbe i implementiranih javnozdravstvenih standarda, imaju primarnu zadaću održavati kontakt sa zajednicom, brinuti se, promovirati i zastupati njihove potrebe, provoditi opće i ciljane javnozdravstvene kampanje, promovirati svjesnost, informiranost, znanje, provoditi edukacije, savjetovanja, probirna testiranja, povezanost sa sustavom skrbi i liječenja te sudjelovati u svim oblicima razvoja i unaprjeđenja zdravstvenog sustava s ciljem prevencije bolesti, zagovaranja prava na liječenje i suzbijanja stigme i diskriminacije.

Javnozdravstvene institucije, osim partnerskog odnosa s OCD u provođenju stručnih savjeta, propisa i standarda, glavnu ulogu imaju u osiguranju svih nivoa zdravstvene zaštite i svih dodirnih točaka razvoja modela, standarda i edukacije unutar stručne zajednice. To je sinergija koja donosi rezultate.

HUHIV godinama ustrajno radi na dokazima utemeljenom upravljanju i prevenciji HIV-a, virusnih hepatitisa i spolno prenosivih infekcija, izgradnji modela kontinuuma skrbi koji olakšavaju pristup uslugama podrške, testiranja, skrbi i liječenja, uklanjanju zakonskih i regulatornih prepreka za uspješno javnozdravstveno upravljanje HIV-om, virusnim hepatitisima i SPI u svim postavkama na temelju dokaza i provođenju nacionalnih projekata nadzora, istraživanja i vrednovanja koji su u interesu oboljelih od HIV-a i virusnih hepatitisa.  Jedan od kontinuiranih prioriteta je poboljšanje zdravlja i socijalnih rezultata za stanovništvo u opasnosti ili zahvaćeno HIV-om, virusnim hepatitisima ili SPB u odnosu na zdravstvenu pismenost, prevenciju, testiranje, liječenje i upravljanje zdravljem te stigmu i diskriminaciju.

Osiguravamo podršku zajednice u primjeni najbolje prakse i inovativnih pristupa, dijeljenju znanja, izgradnji partnerstva i učinkovitog angažmana zajednice, struke i ključnih dionika kao nadogradnja zdravstvenog sustava i sinergije institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice, učinkovitog ulaganja u zdravlje građana, učinkovitog odgovora na potrebe oboljelih od HIV-a, virusnih hepatitisa i SPB te podrške razvoju zdravstvenih nadstandarda i interdisciplinarne skrbi.

Mi razgovaramo sa stotinama i tisućama ljudi, pomažemo im u njihovim strahovima i nedoumicama, individualno se posvećujemo svakome, educiramo ih i savjetujemo, pružamo im profesionalnu psihosocijalnu podršku, organiziramo grupnu podršku, usmjeravamo ih na postojeći sustav zdravstvene intervencije i brige za vlastitim zdravljem, organiziramo povezanost s liječnicima i sustavom skrbi, pomažemo im u resocijalizaciji, u smanjenju korištenja droga i ovisnosti, u smanjenju rizičnih ponašanja i osvještavanju rizika te korištenju zaštite. Držimo ih dalje od hitnih i skupih službi koliko možemo tako da ih zadržavamo u programima skrbi, brige za vlastito zdravlje i nastojanja da očuvaju zdravlje i da osobe koje žive infekcijama brinu o redovitosti liječenja kako bolest ne bi napredovala.

Također, organiziramo javnozdravstvena događanja i kampanje kako bismo utjecali na svjesnost i doprinos zajednice, organiziramo edukacije zdravstvenih djelatnika, edukacije budućih zdravstvenih djelatnika i značajno doprinosimo smanjenju stigme i diskriminacije u našem društvu.

U tom procesu nadogradnje zdravstvenog sustava direktnim radom u društvenoj zajednici, doista štedimo zdravstvenom sustavu značajne iznose.

Da se proaktivno ne radi s ranjivim skupinama u zajednici, ne bi se utjecalo na svjesnost o vlastitom zdravstvenom statusu i potrebi za testiranjem i liječenjem u slučaju infekcije, ljudi se ne bi testirali u dovoljnoj mjeri i vjerojatno bi se još osoba inficiralo. Mnogi, uključujući partnere i obitelji, pošteđeni su dodatne patnje. To polako, ali sigurno dovodi do značajnih ušteda zdravstvenom sustavu. Niti jedna racionalna osoba ne može argumentirati protiv stvaranja jačeg integriranog sustava zdravstva u našoj zemlji kao dio razvijenih zemalja Europe i svijeta.

Dakle, briga za zdravlje, smanjenje broja nedijagnosticiranih, povećanje informiranosti, educiranost i držanje infekcije pod kontrolom nisu samo rezultati zdravstvenog sustava, već sinergija prijeko potrebnih i korisnih usluga i podrški organizacija civilnog društva u zajednici.


Poslovni kontakti i suradnja

HUHIV

(Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa)

Ulica kneza Domagoja 10 (kliknite za kartu)
10000 Zagreb
T: 01 / 46 66 655
W: www.huhiv.hr

POSLOVNO RADNO VRIJEME UDRUGE: PON – PET od 09:00 – 15:00

E-MAIL: stem@huhiv.hr


HUHIV Sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života

 • „ZAŽELI – PREVENCIJA INSTITUCIONALIZACIJE“ – Oglas za radno mjesto

  Djelatnica/djelatnik za potporu i podršku starijim osobama Radno mjesto Mjesto rada: GRAD ZAGREB Broj traženih radnika: 11 Mjesto rada: ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Broj traženih radnika: 1 Mjesto rada: VARAŽDINSKA ŽUPANIJA Broj The post „ZAŽELI – PREVENCIJA INSTITUCIONALIZACIJE“ – Oglas za radno mjesto first appeared on HUHIV.

 • Provedba projekta „Zaželi“

  22. ožujka 2024. započela je provedba projekta „Zaželi – potpora i podrška u svakodnevnom životu“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus u sklopu programa ZAŽELI. Projekt provodi udruga The post Provedba projekta „Zaželi“ first appeared on HUHIV.

 • Kako spolno prenosive bolesti utječu na različita stanja mentalnog zdravlja?

  Mentalno zdravlje pokriva širok raspon stanja koja utječu na to kako mislimo, osjećamo i djelujemo. Obzirom da obuhvaća i različite odluke koje donosimo u spolnom životu, spolno zdravlje neodvojivo je The post Kako spolno prenosive bolesti utječu na različita stanja mentalnog zdravlja? first appeared on HUHIV.

 • Spolno prenosive bolesti u porastu diljem Europe

  Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je najnovija godišnja epidemiološka izvješća koja prikazuju stanje spolno prenosivih infekcija (SPI) u Europskoj uniji/Europskom gospodarskom prostoru (EU/EEA). Nalazi otkrivaju zabrinjavajući The post Spolno prenosive bolesti u porastu diljem Europe first appeared on HUHIV.

 • HUHIV Godišnje Izvješće za 2023.

  Godišnji izvještaj o radu i postignućima udruge HUHIV za 2023. možete pročitati u rubrici IZVJEŠTAJI. Hvala svim partnerima, suradnicima i prijateljima koji su na bilo koji način podržali naš rad The post HUHIV Godišnje Izvješće za 2023. first appeared on HUHIV.

 • HUHIV na HZJZ radionici za savjetnike koji rade u centrima za savjetovnje i testiranje

  U petak 9. veljače s početkom u 9.00 sati održana je radionica pod nazivom ”Edukacija i doedukacija za savjetnike koji rade u centrima za savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis The post HUHIV na HZJZ radionici za savjetnike koji rade u centrima za savjetovnje i testiranje first appeared on HUHIV.

 • Od oko 2000 testiranih mladih osoba u CheckPoint centru Zagreb u prosjeku svaki deseti ima neku spolno prenosivu infekciju

  Tijekom 2023. godine u CheckPoint centru Zagreb Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV) testiranju na spolno prenosive infekcije pristupilo je 1979 osoba kod kojih je utvrđeno The post Od oko 2000 testiranih mladih osoba u CheckPoint centru Zagreb u prosjeku svaki deseti ima neku spolno prenosivu infekciju first appeared on HUHIV.

 • Udruga HUHIV kao predstavnik Hrvatske na godišnjem sastanku mreže COBATEST

  Mreža COBATEST okuplja preko 20 zemalja u Europi (i nekoliko izvan nje), odnosno predstavnika centara za testiranje na spolno prenosive infekcije (SPI), i zajedno si pomažemo u stvaranju testiranja i The post Udruga HUHIV kao predstavnik Hrvatske na godišnjem sastanku mreže COBATEST first appeared on HUHIV.

 • Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u pružanju adekvatnih odgovora na potrebe zajednice u kriznim situacijama

  Organizacije civilnog društva (OCD) važani su dionici sustava budući da organiziraju i pružaju brojne, često vrlo vrijedne programe i usluge za članove društvene zajednice. One predstavljaju nadogradnju svih potrebnih sustava The post Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u pružanju adekvatnih odgovora na potrebe zajednice u kriznim situacijama first appeared on HUHIV.

 • O zaštiti spolnog zdravlja s učenicima Drvodjeljske škole u Zagrebu

  Udruga HUHIV pozvana je da održi edukaciju u području spolnog zdravlja za učenika 3. razreda srednje Drvodjeljske škole u Zagrebu. Edukaciju je 29. studenog 2023. održao HUHIV-ov psiholog Davor Dubravić, The post O zaštiti spolnog zdravlja s učenicima Drvodjeljske škole u Zagrebu first appeared on HUHIV.

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa