HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa

Organizacije civilnog društva (OCD) važan su dionik zdravstvenog sustava budući da organiziraju i pružaju brojne, često vrlo vrijedne programe i usluge za članove društvene zajednice. One predstavljaju nadogradnju zdravstvenog sustava u onim segmentima koje zdravstveni sustav ne može potpuno zahvatiti, a potrebni su za ostvarenje javnozdravstvenih ciljeva. Osim toga, umrežavanje i razvoj partnerstva među organizacijama civilnog društva i s ključnim zdravstvenim institucijama posebno je važno u urbanim sredinama u kojima je potrebna izgradnja i definicija uloga, kapaciteta, znanja i postignuća.

Organizacije civilnog društva, u sklopu stručne izobrazbe i implementiranih javnozdravstvenih standarda, imaju primarnu zadaću održavati kontakt sa zajednicom, brinuti se, promovirati i zastupati njihove potrebe, provoditi opće i ciljane javnozdravstvene kampanje, promovirati svjesnost, informiranost, znanje, provoditi edukacije, savjetovanja, probirna testiranja, povezanost sa sustavom skrbi i liječenja te sudjelovati u svim oblicima razvoja i unaprjeđenja zdravstvenog sustava s ciljem prevencije bolesti, zagovaranja prava na liječenje i suzbijanja stigme i diskriminacije.

Javnozdravstvene institucije, osim partnerskog odnosa s OCD u provođenju stručnih savjeta, propisa i standarda, glavnu ulogu imaju u osiguranju svih nivoa zdravstvene zaštite i svih dodirnih točaka razvoja modela, standarda i edukacije unutar stručne zajednice. To je sinergija koja donosi rezultate.

HUHIV godinama ustrajno radi na dokazima utemeljenom upravljanju i prevenciji HIV-a, virusnih hepatitisa i spolno prenosivih infekcija, izgradnji modela kontinuuma skrbi koji olakšavaju pristup uslugama podrške, testiranja, skrbi i liječenja, uklanjanju zakonskih i regulatornih prepreka za uspješno javnozdravstveno upravljanje HIV-om, virusnim hepatitisima i SPI u svim postavkama na temelju dokaza i provođenju nacionalnih projekata nadzora, istraživanja i vrednovanja koji su u interesu oboljelih od HIV-a i virusnih hepatitisa.  Jedan od kontinuiranih prioriteta je poboljšanje zdravlja i socijalnih rezultata za stanovništvo u opasnosti ili zahvaćeno HIV-om, virusnim hepatitisima ili SPB u odnosu na zdravstvenu pismenost, prevenciju, testiranje, liječenje i upravljanje zdravljem te stigmu i diskriminaciju.

Osiguravamo podršku zajednice u primjeni najbolje prakse i inovativnih pristupa, dijeljenju znanja, izgradnji partnerstva i učinkovitog angažmana zajednice, struke i ključnih dionika kao nadogradnja zdravstvenog sustava i sinergije institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice, učinkovitog ulaganja u zdravlje građana, učinkovitog odgovora na potrebe oboljelih od HIV-a, virusnih hepatitisa i SPB te podrške razvoju zdravstvenih nadstandarda i interdisciplinarne skrbi.

Mi razgovaramo sa stotinama i tisućama ljudi, pomažemo im u njihovim strahovima i nedoumicama, individualno se posvećujemo svakome, educiramo ih i savjetujemo, pružamo im profesionalnu psihosocijalnu podršku, organiziramo grupnu podršku, usmjeravamo ih na postojeći sustav zdravstvene intervencije i brige za vlastitim zdravljem, organiziramo povezanost s liječnicima i sustavom skrbi, pomažemo im u resocijalizaciji, u smanjenju korištenja droga i ovisnosti, u smanjenju rizičnih ponašanja i osvještavanju rizika te korištenju zaštite. Držimo ih dalje od hitnih i skupih službi koliko možemo tako da ih zadržavamo u programima skrbi, brige za vlastito zdravlje i nastojanja da očuvaju zdravlje i da osobe koje žive infekcijama brinu o redovitosti liječenja kako bolest ne bi napredovala.

Također, organiziramo javnozdravstvena događanja i kampanje kako bismo utjecali na svjesnost i doprinos zajednice, organiziramo edukacije zdravstvenih djelatnika, edukacije budućih zdravstvenih djelatnika i značajno doprinosimo smanjenju stigme i diskriminacije u našem društvu.

U tom procesu nadogradnje zdravstvenog sustava direktnim radom u društvenoj zajednici, doista štedimo zdravstvenom sustavu značajne iznose.

Da se proaktivno ne radi s ranjivim skupinama u zajednici, ne bi se utjecalo na svjesnost o vlastitom zdravstvenom statusu i potrebi za testiranjem i liječenjem u slučaju infekcije, ljudi se ne bi testirali u dovoljnoj mjeri i vjerojatno bi se još osoba inficiralo. Mnogi, uključujući partnere i obitelji, pošteđeni su dodatne patnje. To polako, ali sigurno dovodi do značajnih ušteda zdravstvenom sustavu. Niti jedna racionalna osoba ne može argumentirati protiv stvaranja jačeg integriranog sustava zdravstva u našoj zemlji kao dio razvijenih zemalja Europe i svijeta.

Dakle, briga za zdravlje, smanjenje broja nedijagnosticiranih, povećanje informiranosti, educiranost i držanje infekcije pod kontrolom nisu samo rezultati zdravstvenog sustava, već sinergija prijeko potrebnih i korisnih usluga i podrški organizacija civilnog društva u zajednici.


Poslovni kontakti i suradnja

HUHIV

(Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa)

Ulica kneza Domagoja 10 (kliknite za kartu)
10000 Zagreb
T: 01 / 46 66 655
W: www.huhiv.hr

POSLOVNO RADNO VRIJEME UDRUGE: PON – PET od 09:00 – 15:00

E-MAIL: stem@huhiv.hr


 • HUHIV na godišnjem sastanku europske mreže centara za testiranje COBATEST u 2022.

  Udruga HUHIV je i 2022. nastavila svoje djelovanje u europskoj mreži COBATEST, koja potiče međusobno pomaganje i udruživanje snaga u borbi protiv HIV-a i drugih spolno prenosivih infekcija. Posebnu pažnju The post HUHIV na godišnjem sastanku europske mreže centara za testiranje COBATEST u 2022. first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Što učiniti nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti?

  #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja promovira važnost očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja i prevenciju bolesti, usvajanje, primjenu i prenošenje znanja putem brojnih alata koji su pažljivo razvijeni u svrhu zaštite The post Što učiniti nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti? first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a i Volim zdravlje nacionalne javnozdravstvene kampanje

  Zagreb, 30. studenog 2022. – Svake godine 1. prosinca u svijetu se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, kao međunarodni dan usmjeren globalnom zdravlju. Tada se države, zdravstveni radnici, mediji, The post Održana Konferencija za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a i Volim zdravlje nacionalne javnozdravstvene kampanje first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a

  #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a i važnosti primjene znanja u očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja Svake godine 1. prosinca u svijetu se obilježava Svjetski dan borbe The post #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Europski tjedan testiranja 2022.: Integrirano testiranje na HIV, virusne hepatitise i spolno prenosive infekcije

  𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐒𝐊𝐈 𝐓𝐉𝐄𝐃𝐀𝐍 𝐓𝐄𝐒𝐓𝐈𝐑𝐀𝐍𝐉𝐀 održat će se od 21. do 28. studenog ove godine i naglasit će važnost integriranog testiranja na HIV, virusne hepatitise i spolno prenosive infekcije, kao i druge The post Europski tjedan testiranja 2022.: Integrirano testiranje na HIV, virusne hepatitise i spolno prenosive infekcije first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Rezultati projekta Inkluzijom ranjivih skupina do socijalne pravde

  Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) nositelj je projekta Inkluzijom ranjivih skupina do socijalne pravde, financiranog sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, u trajanju od The post Rezultati projekta Inkluzijom ranjivih skupina do socijalne pravde first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Udruga HUHIV na kongresu CroCMID 2022

  U listopadu 2022. godine održan je CroCMID 2022., 13. hrvatski kongres mikrobiologije i 10. hrvatski kongres infektivnih bolesti. U sklopu hotela Sv. Ivana u Solarisu, Šibenik, sudionici su imali priliku The post Udruga HUHIV na kongresu CroCMID 2022 first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Objava za medije – HUHIV predstavlja rezultate istraživanja Stanje kvalitete života osoba s problemom ovisnosti o drogama

  Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) nositelj je projekta Inkluzijom ranjivih skupina do socijalne pravde, financiranog sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, u trajanju od The post Objava za medije – HUHIV predstavlja rezultate istraživanja Stanje kvalitete života osoba s problemom ovisnosti o drogama first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • HUHIV na IX. znanstveno-stručnom skupu Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici

  U periodu od 29. rujna do 1. listopada 2022., na Filozofskom fakultetu u Osijeku je održan IX. znanstveno-stručni skup Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici. Skup tradicionalno organizira Odsjek The post HUHIV na IX. znanstveno-stručnom skupu Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

 • Predstavljanje rezultata istraživanja Neformalnoj mreži OCD-a

  Po završetku istraživanja Stanja kvalitete života osoba s problemom ovisnosti, okupili smo članove Neformalne mreže OCD-a, uz čiju smo pomoć proveli istraživanje, kako bismo im predstavili rezultate istraživanja. Ključni suradnik The post Predstavljanje rezultata istraživanja Neformalnoj mreži OCD-a first appeared on HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa