STEM sajam zdrave znanosti u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu

Trenutno pregledavate STEM sajam zdrave znanosti u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu

U sklopu provedbe projekta „Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i provodi se u partnerstvu udruge HUHIV i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 27.04.2023. održan je cjelodnevni STEM sajam zdrave znanosti za učenike Klasične gimnazije u Zagrebu i zainteresirane mlade, djecu i odrasle, na teme znanosti u očuvanju javnog zdravlja. Sajam je organiziran kako bi djeci i mladima približili zanimljive, zdravstvene i znanstvene teme koje na zabavan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva, s konačnim ciljem podizanja znanstvene i zdravstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.

Na sajmu je sudjelovalo nekoliko stotina sudionika i obuhvaćao je niz radionica u području STEM pristupa u popularizaciji javnog zdravstva sa zanimljivim zdravstvenim i znanstvenim temama prilagođenim djeci, mladima i odraslima koje na zabavan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva.

Program radionica obuhvaćao je ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u a cilj je bio mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Koncept cjelodnevnog događanja sastojao se od predavanja i interakcije sa mladima prema definiranim tematskim cjelinama nakon čega su slijedile pokazne vježbe, radionice i interaktivni sadržaji u kojima su mladi sudjelovali kako bi praktično stekli uvid u primjere uloge STEM-a u očuvanju i zaštiti zdravlja. Učenici su imali priliku saznati mnogo zanimljivih stvari o mikrobiotici i opasnim promjenama usne šupljine, primjeni STEM-a u restaurativnoj dentalnoj medicini i oralnoj higijeni, znanosti u službi oralnog zdravlja, infektologiji i primjeni STEM-a u istraživanjima i očuvanju javnog zdravlja.

Predavanja i radionice vodili su studenti Stomatološkog fakulteta te stručnjaci iz područja psihologije i infektologije udruge HUHIV prema Programu radionica Uloga STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti i Načini dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u kreiranog uz mentorstvo profesora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i zdravstvenog stručnjaka (doktora medicine, specijalista epidemiologije).

Tijekom održavanja STEM sajma:

  • izloženi su bili anatomski modeli ljudskog tijela, organa i virusa koje su učenici pregledavali, istraživali, rastavljali i pitati prisutne stručnjake sve što ih zanima
  • na raspolaganju su bili mikroskopi s brojnim preparatima poput djelova ljudskog tijela, bakterija i virusa, parazita i raznih uzročnika, djelova biljaka i životinja itd. koje su zainteresirani učenici zainterersirano istraživali i otkrivali svijet pod mikroskopom
  • edukativno-interaktivni STEM kviz znanja provodio se nakon svake radionice a odgovore na pitanja učenici su pronalazili na anatomskim modelima i u mikroskopskim preparatima uz asistenciju stručnjaka i dodjelu interaktivnih STEM toolkit-ova
  • nakon svakog predavanja iz područja stomatologije i oralnog zdravlja izvodile su se pokazne vježbe i pokusi u sklopu pojedinih predavanja poput prikaza pravilne oralne higijene, ispune zuba, upotrebe reagensa na zubima i osvjetljavanja plavim svijetlom u otkrivanju zubnog plaka kao jednog od uzroka karijesa, uzimanja uzorka oralne sluznice i prikazivanja svijeta bakterija usne šupljine pod mikroskopom i sl.

Ovim interaktivnim događajem kroz STEM pristup mladima smo omogućili jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima su imali prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

Učenici su saznali kako komunikacijom i kritičkim razmišljanjem, istraživanjem, inovacijom, suradnjom, kombinacijama odgoja i obrazovanja i praktičnim primjenama (u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici = STEM) dolazimo do znanstvenih otkrića, praktičnih poboljšanja javnog zdravstva, popularizacije zdravstvenog obrazovanja, informiranijeg društva, sprječavanja bolesti, produljenja života, promicanja zdravlja i poboljšanja zdravlja zajednice. Posebno ističemo kako suradnjom između različitih grana u znanosti i pomoću kritičkog razmišljanja, dolazimo do znanstvenih otkrića, poboljšanja javnog zdravstva te popularizacije zdravstvenog obrazovanja. Time stvaramo informiranije društvo te pridonosimo sprječavanju bolesti i poboljšanju zdravlja cijele zajednice.

Pogledajte galeriju slika:

Projekt UP.04.2.1.10.0050 Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.