STEM pristup u očuvanju javnog zdravlja zainteresirao preko 1.500 djece, mladih i odraslih diljem Hrvatske

Trenutno pregledavate STEM pristup u očuvanju javnog zdravlja zainteresirao preko 1.500 djece, mladih i odraslih diljem Hrvatske

Zagreb, 12.svibnja 2023. – U sklopu provedbe ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. koji provodi Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u partnestvu sa Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, STEM radionicama diljem Hrvatske, sajmovima zdrave znanosti i stručnim konferencijama obuhvaćeno je preko 1.500 zainteresiranih sudionika.

Interes učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola, mladih stručnjaka iz područja STEM-a i stručnjaka partnera u provedbi projekta kao renomiranih istraživača i znanstvenika u kontekstu promocije STEM-a među krajnjim korisnicima i jačanju kapaciteta OCD-a za promociju STEM-a koji su prepoznali važnost obogaćivanja znanja i spoznaja mladih u području biomedicine i zdravstva je velik.

Cilj Popularizacije STEM-a do očuvanja javnog zdravlja je mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics) sa zanimljivim, zdravstvenim i znanstvenim temama prilagođenim djeci, mladima i odraslima koje na zabavan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva, s konačnim ciljem podizanja znanstvene i zdravstvene pismenosti među krajnjim korisnicima i poticanja mladih u smjeru budućih zanimanja i važnosti u očuvanju javnog zdravlja.

Programom radionica koje obuhvaćaju ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u održano je 12 jednodnevnih STEM radionica obuhvativši općine na području 6 županija i 30 trodnevnih radionica u Zagrebu.

Jednodnevne STEM radionice u organizaciji stručnjaka udruge HUHIV organizirane su za javnost i u osnovnim i srednjim školama. Održane su u 12 gradova diljem Hrvatske kojima je ukupno obuhvaćeno preko 380 djece, mladih i odraslih.

U suradnji stručnjaka udruge HUHIV i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održano je 30 trodnevnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u Zagrebu te je obuhvaćeno preko 550 djece, mladih i odraslih.

Održana su i dva cjelodnevna STEM sajma zdrave znanosti u Zagrebu na kojima je ukupno sudjelovalo preko 500 sudionika.

Ovim interaktivnim događajima kroz STEM pristup mladima omogućili smo jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima su mladi imali prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

Održane su i dvije stručne konferencije koje su ukupno obuhvatile preko 180 sudionika. Obje konferencije organizirane su u suradnji Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), stručnjaka sa Stomatološkog fakulteta te Udruge studenata dentalne medicine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a okupile su stručnu zajednicu. Na konferencijama se raspravljalo o znanstvenim postignućima i kontroli infekcija u području dentalne medicine te o brojnim aspektima prevencije i liječenja bolesti, tehničkim postignućima i modernim pristupima liječenju.

Interes za popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja iskazao se i posjetama internetskoj stranici https://stem.huhiv.hr sa preko 12.000 pregledanih stranica mjesečno u 2023. godini. Stranica nudi niz korisnih edukativnih i informativnih sadržaja, korisnih priručnika poput Kurikuluma za edukacije „Uloga STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti“ te brojne interaktivne sadržaje poput STEM e-learning sadržaja iz područja fizike, biokemije, infektologije i karijesologije, istraživanja znanosti ljudskog tijela te niza STEM kvizova koje je rješavalo preko 640 sudionika.

Ovaj iznimno uspješan i jedinstven projekt koji popularizira STEM u očuvanju javnog zdravlja naglašava kako suradnjom između različitih grana u znanosti i pomoću kritičkog razmišljanja, dolazimo do znanstvenih otkrića, poboljšanja javnog zdravstva te popularizacije zdravstvenog obrazovanja. Time stvaramo informiranije društvo te pridonosimo sprječavanju bolesti i poboljšanju zdravlja cijele zajednice.

Sve navedeno provedeno je u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%.