Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja

Trenutno pregledavate Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja

U okviru ESF Poziva “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”, temeljem 2. Odluke o financiranju, planirano je financiranje 17 projekata. Iznimno smo sretni što je među financiranim projektima HUHIV projekt „Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja“ koji ćemo slijedeće dvije godine provoditi u partnerstvu sa Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uz podršku Udruge studenata dentalne medicine i Javnozdravstvenog odbora.

STEM edukacija obuhvaća učenje četiri područja (prirodne znanosti, informatika, inženjerstvo i matematika) na interdisciplinaran način koji ima svoju mjerljivu i jasnu primjenu. To bi značilo da, za razliku od obrazovanja koje je u školama podijeljeno na predmete, STEM edukacija obuhvaća rješavanje određenog problema koristeći znanje iz svih ovih područja. Na ovaj način želi se poticati učenje koje nije u „ladicama“ i ne obuhvaća činjenice koje su u tu „ladicu“ spremljene, nego znanje koje znamo kada i kako koristiti.

Dakle, STEM znači pred učenice i učenike staviti zadatke koji potiču kombiniranje svih dosadašnjih znanja, kritičko razmišljanje, detaljnu analizu, logičko promišljanje, učenje kroz metodu pokušaja i pogreške, princip „uradi sam“, praktičan rad, argumentirane rasprave, poznavanje znanstvene metode (kako testirati pretpostavku) itd. Često obuhvaća i timski rad, a kroz dobro postavljene zadatke STEM sadržaj predstavlja dobar (zahtjevan, ali djeci dostižan) omjer korištenja znanja i vještina. Kroz izazovne zadatke potiče se i strpljenje, upornost, preciznost, usmjerenost ka rješavanju problema unatoč preprekama, zbog čega lekcije često prelaze STEM metodu te ulaze i u ono područje odgoja gdje učitelj ima priliku pozitivno utjecati na svoje učenike/ce.

STEM u javnom zdravstvu više je od brige o bolestima. Riječ je o znanosti koja štiti i poboljšava zdravlje zajednice kroz zagovaranje politika, komunikaciju, zdravstveno obrazovanje i dostignuća, evaluacije i istraživanja kako bi se osiguralo da svaka osoba bude što zdravija. Drugim riječima, javno zdravlje je pomaganje ljudima odnosno znanost i umjetnost sprječavanja bolesti, produljenja života i promicanja zdravlja organiziranim naporima i informiranim odlukama društva, organizacija, javnih i privatnih zajednica i pojedinaca.

Javnozdravstvena praksa uključuje profesionalce iz svih STEM disciplina i još više, čak i iz slobodnih i humanističkih znanosti. Neke od bitnih vještina koje koriste uključuju istraživanje, komunikaciju, rješavanje problema, kritičko razmišljanje, inovacije i suradnju.

Da biste istaknuli jednu od ovih vještina, poduzmite rješavanje problema. Rješavanje problema u javnom zdravstvu može potaknuti domišljatost. Omogućuje studentima priliku da vježbaju okretanje, prilagođavanje i mijenjanje razmišljanja kako naše znanje evoluira. Ovo je cjeloživotna vještina koja će učenicima pomoći da kritički razmišljaju o svijetu oko sebe i donose utemeljene odluke u svom svakodnevnom životu.

Zašto bismo trebali poticati interes učenika za popularizacijom STEMA u očuvanju javnog zdravlja?

Današnji učenici žive u dobu dinamične znanosti, povezanosti i dostupnosti informacija, proživjeli su prirodne katastrofe poput poplava i uragana, borbe s pretilošću, zlouporabe opoida, nasilja, pa čak i globalne pandemije. STEM pristupom razumijevanja javnog zdravlja može pomoći mladima da shvate svoj svijet, i:

  • Dovesti do većeg uvažavanja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike u sprečavanju i rješavanju kriza i izgradnji zdravijeg svijeta za sve
  • Pomoći studentima da vide svoju ulogu u pomaganju u osmišljavanju realnih rješenja velikih problema stjecanjem javnozdravstvene karijere
  • Pružiti nove ideje za razvoj karijere, čak i ako su njihovi glavni interesi izvan STEM područja

Kako bi što kvalitetnije pripremili i oblikovali buduće sustave i generacije, hitno je potrebno potaknuti zanimanje učenika osnovnih i srednjih škola za karijeru utemeljenu na znanosti, posebice u javnom zdravstvu. Javno zdravstvo u svim područjima raste u vrlo dinamičnom okruženju. Kako postojeće generacije zdravstvenih djelatnika postepeno napuštaju profesionalni rad i razvoj, presudno je izgraditi niz kvalificiranih stručnjaka spremnih za intervencije prema stalnim i novim izazovima javnog zdravlja.

  • Studenti koji ranije steknu učinkovito STEM obrazovanje vjerojatnije će nastaviti STEM karijeru i kasnije prihvatiti posao u STEM području
  • Izloženost znanosti u osnovnoj i srednjoj školi privlači učenike prema STEM područjima, uključujući javno zdravstvo
  • Istraživanja ukazuju da većina učenika do 10. razreda već znaju koje će biti njihovo opće profesionalno područje

Iz svega navedenog zaključujemo kako su u STEM obrazovanju ključni kvalitetno pripremljeni programi i mentori odnosno učitelji/ce. Učitelj koji poznaje metodiku STEM-a, ili za one koji ju ne poznaju, potreban je pripremljen STEM program u kojem je cilj usvojiti STEM metodologiju.

Ovim projektom osigurati ćemo kvalitetan, stručan i osposobljen kadar kojim želimo osigurati da STEM obrazovanje postane održiv dio formalnog učenja.