Projektni sastanci definicije provedbe jednodnevnih radionica

Trenutno pregledavate Projektni sastanci definicije provedbe jednodnevnih radionica

U svrhu definicije Programa radionica, 11. i 12.05.2022. održana su dva sastanka projektnog tima u sklopu provedbe projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050 u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ broj poziva: UP.04.2.1.10. Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.

Na sastancima koji su uključivali stručnjake Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa razrađivali su se organizacijski detalji i metodologija provedbe radionica temeljem kreiranog Programa radionica Načini dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u.

Prvi dan je odlučeno kako ćemo u prvoj polovici srpnja 2022. godine obuhvatiti ciljanu populaciju u nekoliko gradova u blizini Zagreba koji pripadaju području od posebne državne skrbi, a smatrali smo da je nužno da nam to bude jedan od kriterija za prve radionice izvan Zagreba.

Razgovarali smo na koji način ćemo promovirati ta događanja te smo dogovorili kako ćemo osmisliti malu kampanju kao i službeni dopis. Promociju ćemo vršiti putem društvenih mreža kao što je Facebook event, ali i objavama te plaćenim oglasnima. Poslat ćemo dopise gradskoj upravi te školama, a posebno pažnju ćemo obratiti na lokalne medije i online portale.

Tijekom drugog dana sastanka, razrađena je adaptacija programa višednevnih radionica kako bismo ih prilagodili potrebama gradova izvan Zagreba, odnosno saželi najzanimljivije informacije kako bi bile funkcionalne za organizaciju jednodnevnih događanja.

Fokusirali smo se da ovim događajima želimo posebno privući djecu i njihove roditelje, kako bismo im pružili zanimljiv, interaktivan ali i poučan sadržaj. Program će sadržavati zanimljive informacije o STEM pristupu, infektologiji i dva kviza znanja, kako bismo sudionike potaknuli na aktivno sudjelovanje.

S obzirom na to kako je u ovom programu stavljen malo veći fokus na infektologiju, zaključeno je kako je nužno prisustvo zdravstvenog djelatnika, koji će s nama obilaziti gradove. Objedinit će se pitanja poput širenje i prijenosa zaraze, život u postpandemijskom razdoblju, cijepljenje, zaštita vlastitog zdravlja te uloga zdravstvenih djelatnika. Sudionici će saznati što je STEM, upoznati STEM zanimanja i metodologiju učenja, pogledati praktične primjere i primjenu iz svakodnevnog života, saznati više o infektologiji i načinima dolaska do otkrića u znanosti i medicini, naučiti koje su zakonitosti prijenosa zaraznih bolesti, pogledati zanimljive video materijale, istražiti 3D modele ljudske anatomije, pogledati svijet virusa i bakterija kroz mikroskop, riješiti zanimljive STEM kvizove i još puno toga i zaslužiti STEM DIPLOMU!

Svi gradovi koji će se obuhvatiti jednodnevnim radionicama su Bjelovar, Nova Gradiška, Gospić, Sisak, Čađavica, Vukovar, Gradina, Slavonski Brod, Ilok, Čazma, Glina i Otočac.