Održana stručna konferencija u području kontrole infekcija u dentalnoj medicini

Trenutno pregledavate Održana stručna konferencija u području kontrole infekcija u dentalnoj medicini

U sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050, u Studentskom centru Zagreb, 14. i 15. travnja 2023. održana je dvodnevna stručna konferencija u sklopu koje se raspravljalo o znanstvenim postignućima i kontroli infekcija u području dentalne medicine te o brojnim aspektima prevencije i liječenja bolesti, tehničkim postignućima i modernim pristupima liječenju. Aktivnost projekta provodi se u suradnji sa stručnjacima stručnog i znanstvenog karaktera u svrhu razmjene znanja i iskustva koji se odnose na poučavanje STEM područja. 

Konferencija je organizirana u suradnji Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), stručnjaka sa Stomatološkog fakulteta te Udruge studenata dentalne medicine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu šestog simpozija studenata dentalne medicine. U dva dana održavanja konferencija je okupila preko 100 pripadnika stručne zajednice iz područja dentalne medicine, ali i ostalih stručnjaka iz područja biomedicine i zdravstva.

Organizacijski tim konferencije upoznao je sudionike o projektu „Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja“ u svrhu jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a.

Na konferenciji održano je 12 stručnih predavanja autora uz 34 mentora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Teme prvog dana konferencije bile su:

 • Molarno incizivna hipomineralizacija – nova bolest 21. Stoljeća?
 • Utjecaj hormona na zdravlje parodonta
 • Digitalni otisak u fiksnoj protetici
 • Botulinum Toxin
 • Manifestacije spolno prenosivih bolesti na sluznici usne šupljine
 • Kirurška terapija gingivalnih recesija

Teme drugog dana konferencije bile su:

 • Dentin Grinder
 • Umjetna inteligencija u stomatologiji – hoće li nas računalo zamijeniti?
 • Uloga parodontitisa u napredovanju sistemskih bolesti
 • Terapija alignerima
 • Biokeramički materijali u endodonciji
 • Operativne tehnike liječenja cisti gornje i donje čeljusti

Na kraju svakog dana slijedile su zahvale voditeljima predavanja i ručak za sve sudionike stručnog skupa. Svi zainteresirani sudionici mogli su dodatno sudjelovati na radionicama koje su se odvijale na Stomatološkom fakultetu u sklopu raznih stručnih sekcija i zavoda, gdje su uz stručno vodstvo mogli isprobati razne vježbe, pokuse i tehnike, posebice koristeći stomatološke fantome nabavljene u sklopu projekta “Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja”.

Sretni smo što možemo njegovati suradnju s mladim stručnjacima te se zahvaljujemo Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na suradnji i partnerstvu u realizaciji ovog stručnog događaja, posebice Udruzi studenata dentalne medicine, odnosno Studentskim Sekcijama SFZG koje svojim pristupom u edukaciji njeguju sve grane stomatologije, kojima je cilj proširiti znanje i poticati učenje i istraživanje.

Zahvaljujemo se i stručnjacima partnera u provedbi projekta kao renomiranim istraživačima i znanstvenicima u kontekstu promocije STEM-a među krajnjim korisnicima i jačanju kapaciteta OCD-a za promociju STEM-a.

Projekt UP.04.2.1.10.0050 Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.