STEM video edukacija – BIOKEMIJA

Trenutno pregledavate STEM video edukacija – BIOKEMIJA

Edukativni filmovi kao primjeri uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti

Iako se danas često o STEM-u govori kao o tehničkim i inženjerskim studijima, nepravedno ostaje zanemaren cijeli niz STEM područja koji se svakodnevno reflektiraju na čovjekov život i na njegov položaj u društvu. Jedno od tih područja je svakako BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO. Područje biomedicine integrira specifična znanja iz područja prirodoslovlja i iz tehničkog područja, a kako bi se osigurala zaštita ljudi i zdravlja te u konačnici unaprijedila kvaliteta života.

Kako bismo približili STEM krajnjim korisnicima, izradili smo četiri edukativna videa orijentirana na STEM područja biomedicine i zdravstva. Cilj je na adekvatan i mladima prihvatljiv način prikazati kako biokemija, fizika, infektologija i karijesologija kao grane / predmeti znanosti u području biomedicine i zdravstva utječu na čovjeka i na čovjekov život.

Poznavanje biokemije je nužno za upoznavanje građe i funkcije organizma čovjeka. Biokemija nam omogućava spoznaju o kemijskoj građi, kemijskim i energetskim promjenama, odvijanju i regulaciji metaboličkih procesa u organizmu zdrava čovjeka. Poznavanje osnovnih zakonitosti biokemije predstavlja osnovu za usvajanje zakonitosti fiziologije i farmakologije, a zajedno čine temeljna znanja neophodna za razumijevanje patobiokemijskih procesa velikog broja bolesti.