STEM video edukacija – INFEKTOLOGIJA

Trenutno pregledavate STEM video edukacija – INFEKTOLOGIJA

Edukativni filmovi kao primjeri uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti

Iako se danas često o STEM-u govori kao o tehničkim i inženjerskim studijima, nepravedno ostaje zanemaren cijeli niz STEM područja koji se svakodnevno reflektiraju na čovjekov život i na njegov položaj u društvu. Jedno od tih područja je svakako BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO. Područje biomedicine integrira specifična znanja iz područja prirodoslovlja i iz tehničkog područja, a kako bi se osigurala zaštita ljudi i zdravlja te u konačnici unaprijedila kvaliteta života.

Kako bismo približili STEM krajnjim korisnicima, izradili smo četiri edukativna videa orijentirana na STEM područja biomedicine i zdravstva. Cilj je na adekvatan i mladima prihvatljiv način prikazati kako biokemija, fizika, infektologija i karijesologija kao grane / predmeti znanosti u području biomedicine i zdravstva utječu na čovjeka i na čovjekov život.

Infektologija je grana medicinske znanosti koja proučava biološke procese infekcije i infektivnih bolesti. Uz osnovna znanja o infektologiji pojedinac može znati kako se infekcije prenose, kojim načinima se prenose i kako se može spriječiti zaraza. Navedeno je posebice važno u kontekstu pojave SARS-CoV-2 virusa, jer je potvrđeno da unatoč svim predmetima koji se obrađuju na razini formalnog obrazovanja nedostaju temeljna znanja o određenim područjima (npr. način širenja i prijenosa različitih tipova virusa, razvoj cjepiva i sl.), a što stručnjacima otežava upravljanje kriznim stanjima.