STEM video edukacija – FIZIKA

Trenutno pregledavate STEM video edukacija – FIZIKA

Edukativni filmovi kao primjeri uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti

Iako se danas često o STEM-u govori kao o tehničkim i inženjerskim studijima, nepravedno ostaje zanemaren cijeli niz STEM područja koji se svakodnevno reflektiraju na čovjekov život i na njegov položaj u društvu. Jedno od tih područja je svakako BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO. Područje biomedicine integrira specifična znanja iz područja prirodoslovlja i iz tehničkog područja, a kako bi se osigurala zaštita ljudi i zdravlja te u konačnici unaprijedila kvaliteta života.

Kako bismo približili STEM krajnjim korisnicima, izradili smo četiri edukativna videa orijentirana na STEM područja biomedicine i zdravstva. Cilj je na adekvatan i mladima prihvatljiv način prikazati kako biokemija, fizika, infektologija i karijesologija kao grane / predmeti znanosti u području biomedicine i zdravstva utječu na čovjeka i na čovjekov život.

Svrha fizike u području biomedicine i zdravstva je prikazati kako se na temelju znanja osnovnih fizikalnih zakona mogu opisati biološki procesi i građa bioloških sistema na molekularnoj razini. U proučavanju metaboličkih procesa i djelovanja našeg organizma s okolinom, rabe se jednostavni modeli. Oni se temelje s jedne strane na djelovanje vanjskih izvora energije na biološki sistem. Zahvaljujući znanjima iz fizike u mogućnosti smo vršiti različita mjerenja i upravljati mjernim uređajima, a u kontekstu zaštite i unaprjeđenja zdravlja.