STEM video edukacija – KARIJESOLOGIJA

Trenutno pregledavate STEM video edukacija – KARIJESOLOGIJA

Edukativni filmovi kao primjeri uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti

Iako se danas često o STEM-u govori kao o tehničkim i inženjerskim studijima, nepravedno ostaje zanemaren cijeli niz STEM područja koji se svakodnevno reflektiraju na čovjekov život i na njegov položaj u društvu. Jedno od tih područja je svakako BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO. Područje biomedicine integrira specifična znanja iz područja prirodoslovlja i iz tehničkog područja, a kako bi se osigurala zaštita ljudi i zdravlja te u konačnici unaprijedila kvaliteta života.

Kako bismo približili STEM krajnjim korisnicima, izradili smo četiri edukativna videa orijentirana na STEM područja biomedicine i zdravstva. Cilj je na adekvatan i mladima prihvatljiv način prikazati kako biokemija, fizika, infektologija i karijesologija kao grane / predmeti znanosti u području biomedicine i zdravstva utječu na čovjeka i na čovjekov život.

Karijesologija je bazično područje stomatologije koje temeljem znanja o razvoju zuba i potpornih tkiva, histologiji i kemijskom sastavu tvrdih zubnih tkiva proučava razvojne anomalije trajnih zubi, etiologiju bolesti tvrdih zubnih tkiva, fizikalnokemijske procese u karijesnoj leziji, patohistološku i kliničku sliku karijesne lezije, dijagnostiku karijesa, testove za određivanje rizika nastanka karijesa, imunološki aspekt, epidemiologiju, zubnu higijenu i prevenciju zubnog karijesa, te utjecaj sistemskih bolesti na nastanak karijesa.