Prvi projektni sastanak u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja

Trenutno pregledavate Prvi projektni sastanak u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja

10.06. održan je prvi projektni sastanak u sklopu provedbe projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050 u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ broj poziva: UP.04.2.1.10. Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.

Projekt je orijentiran na popularizaciju BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA kao STEM područja na način da se krajnjim korisnicima, djeci, mladima i općoj populaciji, približe znanstveni aspekti praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega. Svrha projekta je promicanje znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u prosuđivanju i rješavanju problema pojedinaca i društva – pristup djeci, mladima i općoj populaciji u svrhu popularizacije STEM područja BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO.

Na sastanku sudjelovali su predstavnici Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa kao korisnika projekta i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao projektnog partnera.

Cilj inicijalnog sastanka bio je okupljanje ključnih stručnjaka korisnika i partnera projekta te upoznavanje sa projektom, svrhom, ciljnim skupinama, projektnim ciljevima, aktivnostima i ishodima.

Sukladno projektnom planu uspostavljen je projektni tim koji će organizirati sve potrebne aktivnosti sukladno definiranim ulogama članova tima, projektnom planu, raspodjeli zadataka i odgovornosti u projektu.

Uz upoznavanje u strukturu krajnjih korisnika i potrebu za promocijom znanstvenih dosega u području biomedicine i zdravstva, definirana su područja u okviru dentalne medicine, koja obuhvaćaju biokemiju, fiziku, infektologiju i karijesologiju.

Dogovorene su dvije slijedeće projektne radionice koje će obuhvatiti osmišljavanje i izradu dva edukacijska programa:

  • Uloga STEM-a u zaštiti od zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti – izrada edukacijskog programa (kurikuluma) koje će izraditi stručnjaci korisnika projekta
  • Načini dolaska do otkrića i rezultata u STEM-u – izrada programa provedbe radionica koje će izraditi stručnjaci Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Koordinaciju i provedbu projektnih aktivnosti provoditi će stručnjaci HUHIV-a uz sustavnu podršku partnerske organizacije Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te drugih stručnjaka iz područja biomedicine i zdravstva s kojima HUHIV surađuje.