DANI OTVORENIH VRATA STOMATOLOŠKOG FAKULTETA I POPULARIZACIJE BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA

Trenutno pregledavate DANI OTVORENIH VRATA STOMATOLOŠKOG FAKULTETA I POPULARIZACIJE BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA

U sklopu provedbe ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa organiziraju Dane otvorenih vrata Stomatološkog fakulteta i popularizacije biomedicine i zdravstva za učenike srednjih i osnovnih škola u Zagrebu.

Pozivamo mlade na STEM radionice iz područja biomedicine i zdravstva kao potencijalnih budućih zanimanja i važnosti u očuvanju javnog zdravlja.

Pozivamo učitelje i profesore srednjih i osnovnih škola da se odazovu jedinstvenom pozivu i dovedu svoje učenike, razrede, grupe, na besplatne radionice sa zanimljivim, zdravstvenim i znanstvenim temama prilagođenim djeci, mladima i odraslima koje na interaktivan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva. Program radionica obuhvaća ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u a cilj je mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Ovo je jedinstvena prilika da se kroz STEM pristup mladima omogući jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima imaju prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

RADIONICE SE PROVODE TIJEKOM VELJAČE I OŽUJKA 2023. PREMA PONUĐENIM TERMINIMA. ZBOG VELIKOG INTERESA PREPORUČAMO REZERVIRATI TERMINE NA VRIJEME.

Organizirane su dvije tematske cjeline:

O ZDRAVLJU I ZNANOSTI U STOMATOLOGIJI
 • Lokacija radionice je edukacijska dvorana na Stomatološkom fakultetu, Gundulićeva 5, Zagreb ili edukacijska dvorana u Timeout Heritage Hotela Zagreb, Ilica 16, Zagreb
 • Sadržaj radionice: Na radionici ćete saznati kako se STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) primjenjuju u stomatologiji, vidjeti primjere znanosti u službi oralnog zdravlja, kako se istražuje dijagnostika i promjene u usnoj šupljini i praktično isprobati razne vježbe poput ispune zuba kao dio restaurativne dentalne medicine i načine pravilne oralne higijene te zaslužiti STEM DIPLOMU!
 • Radionicu vode Studenti Stomatološkog fakulteta uz mentorstvo profesora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 • Trajanje jedne radionice je do dva školska sata
 • Prijaviti se možete na poveznici niže ili nam pošaljite email na: martina.kolar@huhiv.hr ili nas nazovite na 014666655.
ISTRAŽI I OČUVAJ ZDRAVLJE
 • Lokacija radionice je edukacijska dvorana Timeout Heritage Hotela Zagreb, Ilica 16, Zagreb
 • Sadržaj radionice:
  • Prvi dio: Na radionici ćete saznati što je STEM, upoznati STEM zanimanja i metodologiju učenja, pogledati praktične primjere i primjenu iz svakodnevnog života, saznati više o načinima dolaska do otkrića u znanosti i medicini,
  • Drugi dio: pogledati zanimljive video materijale, istražiti 3D modele ljudske anatomije, pogledati svijet virusa i bakterija kroz mikroskop, riješiti zanimljive STEM kvizove i zaslužiti STEM DIPLOMU!
 • Radionicu vode Stručnjaci iz područja psihologije Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa uz mentorstvo zdravstvenog stručnjaka (doktora medicine, specijalista epidemiologije).
 • Trajanje jedne radionice je do dva školska sata
 • Prijaviti se možete na poveznici niže ili nam pošaljite email na: martina.kolar@huhiv.hr ili nas nazovite na 014666655.

Maksimalni broj učenika po jednoj radionici je 40 zbog ograničenja prostora ali i praktičnih vježbi, prezentacija anatomskih modela ljudskog organizma, pokaznih vježbi medicinskih zahvata, svijeta pod mikroskopom itd.

Preporučujemo za učenike da prođu sve ponuđene tematske cjeline jer su vrlo specifične i izuzetno korisne za stjecanje novih spoznaja i možda odabir daljnjeg školovanja i karijera u području STEM zdravstvenih znanosti (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike).

Zbog blizine lokacija održavanja tematskih radionica (Gundulićeva 3 i Ilica 16) moguće je organizirati pohađanje u jednom danu (jednu iza druge) ili se mogu rezervirati termini u različitim danima.

Više o održanim radionicama u raznim gradovima za učenike srednjih škola / gimnazija i osnovnoškolce pogledajte u galeriji slika ili ovdje: https://stem.huhiv.hr/category/radionice/

Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda koji provode stručnjaci Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. U sklopu projekta provodi se izvanškolska aktivnost promicanja znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u prosuđivanju i rješavanju problema pojedinaca i društva. Projekt se primarno orijentira na pristup djeci i mladima sa obuhvatom opće populacije u svrhu popularizacije STEM područja BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO.

Trodnevne radionice se provode u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta: od 12.05.2021. do 12.05.2023. Ukupna vrijednost ugovora je 2.110.188,00 HRK.

Više o projektu na https://stem.huhiv.hr/  i  https://www.facebook.com/stem.huhiv.hr