ŠTO JE PULMOLOG?

Trenutno pregledavate <strong>ŠTO JE PULMOLOG?</strong>
  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Blog

Popularizacija BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja obuhvaća brojna znanstvena područja među kojima je i proučavanje PLUĆA I DIŠNOG SUSTAVA.

Pokušavate otkriti koja je medicinska specijalnost prava za vas? Pitate se je li postati pulmolog pravi izbor zanimanja? Ovaj post objašnjava zašto je pulmologija izvrstan put u karijeri za diplomirane doktore medicine.

Pulmologija, koja se naziva i plućna medicina, pneumologija, respirologija, respiratorna medicina, torakalna medicina – široko je područje medicine koje se uglavnom fokusira na dišni sustav i s njim povezane poremećaje. Pulmologija je subspecijalnost interne medicine koja se bavi bolestima dišnih putova, pluća i dišnih mišića koji pomažu pri disanju.

Pulmolog ili specijalist za plućne bolesti je specijalizirani liječnik koji dijagnosticira, liječi i upravlja stanjima povezanim s plućima i gornjim dišnim putovima, kao što su nos, usta, glasnica, grlo i dušnik. Oni liječe širok raspon bolesti povezanih s prsima, uključujući astmu, upalu pluća, tuberkulozu, emfizem, upalu pluća COVID-19 – da spomenemo samo neke.

Otkrijmo zašto je odabir karijere pulmologa dobar izbor za diplomirane doktore medicine i kakva je vrsta obrazovanja i obuke potrebna da bi se postalo pulmologom.

Što je pulmolog?

Pulmolozi su liječnici interne medicine koji su odgovorni za dijagnostiku i liječenje bolesti, urođenih poremećaja i abnormalnih stanja dišnog sustava. Dovoljno su sposobni prepisivati ​​lijekove za teške alergije, poremećaje spavanja, bronhitis, plućnu hipertenziju i cističnu fibrozu.

Osim liječenja plućnih bolesti, pulmolozi također pružaju intenzivnu njegu i liječe pacijente u hitnoj skrbi i JIL-u. Neki pulmolozi odabiru subspecijalnost intervencijske pulmologije za liječenje raka pluća, poremećaja dišnih putova i pleuralnih bolesti. Mnogi pulmolozi stječu posebnu obuku za transplantaciju pluća.

Što rade pulmolozi?

Pulmolozi rade u bolnicama, medicinskim centrima, odjelima hitne pomoći, odjelima intenzivne njege i ustanovama visoke ovisnosti, domovima za starije osobe i privatnim klinikama. Glavne odgovornosti pulmologa su:

  • Pregledati pacijente s problemima prsnog koša, disanja i kardiopulmonalnim problemima
  • Prepoznati respiratorne poremećaje i naručiti pretrage za točnu dijagnozu
  • Protumačiti rezultate ispitivanja kako biste identificirali abnormalne nalaze i planirali liječenje
  • Preporučiti učinkovite mogućnosti liječenja, oralne lijekove, inhalatore, nebulizaciju i terapiju kisikom
  • Uputiti pacijente kako poboljšati zdravlje svojih pluća promjenom načina života
  • Izvođenje visoko specijaliziranih dijagnostičkih tehnika za prikupljanje uzoraka za liječenje kroničnih plućnih poremećaja
  • Izvršiti dijagnostičko slikovno skeniranje kako biste utvrdili zdravstveno stanje pacijenta
  • Pulmolozi izvode razne posebne zahvate poput biopsije pleure, torakocenteze, spirometrije, ablacije dišnih putova, bronhoskopije, testa plućne funkcije i testa pulsne oksimetrije.

Pulmolozi i COVID-19

Pulmologija igra ključnu ulogu u dijagnostici i liječenju COVID-19. U razdoblju pandemije pulmolozi su imali značajnu ulogu u dijagnostici i liječenju pacijenata s COVID-19. Izvode bronhoskopiju i pleuralne postupke za dijagnosticiranje i liječenje komplikacija povezanih s COVID-19. Oni dobivaju specijaliziranu obuku za liječenje upale pluća, otežanog disanja, zatajenja disanja i drugih komplikacija povezanih s COVID-19.

Izgledi za karijeru pulmologa

Pulmolozi mogu raditi u različitim kliničkim okruženjima, kao što su bolnice, medicinski centri, centri za plućnu rehabilitaciju, centri za hitnu njegu, ustanove za kritičnu njegu, pedijatrijski centri i ambulantni odjeli. Pokretanje privatne prakse, provođenje kliničkih istraživanja, pridruživanje medicinskim sveučilištima radi podučavanja također su nekoliko sjajnih mogućnosti za karijeru pulmologa.

Prema Američkom torakalnom društvu (ATS), potražnja za pulmolozima raste jer su respiratorni poremećaji vodeći uzrok prijema u bolnicu. Očekuje se da će biti veća potražnja za pulmolozima, posebice na subspecijalizaciji pedijatrije.

Postati pulmolog je nagrađujuća i ispunjavajuća karijera koja pomaže pacijentima da žive i dišu. Po završetku dugog i izazovnog obrazovnog puta i obuke, bit ćete sposobni postati certificirani liječnik koji može raditi u različitim kliničkim, privatnim i akademskim okruženjima.

Završne misli

Pulmologija je zanimljivo područje medicine koje omogućuje upoznavanje akutnih i kroničnih bolesti dišnog sustava. Postati pulmolog dobar je izbor zanimanja jer vam omogućuje dijagnosticiranje i liječenje respiratornih poremećaja te pružanje izvrsne skrbi za pacijente. Put do postajanja pulmologom započinje uspješnim završetkom programa doktorske medicine.

Izvor: https://www.windsor.edu/the-guide-to-becoming-a-pulmonologist/

Projekt POPULARIZACIJOM STEM-a DO OČUVANJA JAVNOG ZDRAVLJA orijentiran je na popularizaciju BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja na način da se krajnjim korisnicima, djeci, mladima i općoj populaciji, približe znanstveni aspekti praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega. Svrha projekta je promovirati STEM područje sa konačnim ciljem podizanja znanstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.