Možeš li uspješno riješiti ovaj STEM kviz iz područja biomedicine i zdravstva i zaslužiti DIPLOMU kao STEM znalac?

Ovaj KVIZ namijenjen je rješavanju na radionici gdje su ti na raspolaganju medicinski modeli ljudske anatomije na kojima možeš pronaći odgovore ili stručnjaci koje možeš pitati da ti pomognu!


#1. Koliko je dug cijeli ljudski krvožilni sustav?

Ovaj ogromni sustav krvnih žila – arterija, vena i kapilara – dug je preko 100 000 km. To je dovoljno dugo da obiđete svijet više od dva puta!

#2. Gdje možeš pronaći svoj septum?

Septum je hrskavica u nosu koja odvaja nosnice. U vašem srcu također postoji septum koji razdvaja dvije gornje srčane komore.

#3. Kako pod mikroskopom izgleda mali mozak čovjeka?

Mikroskopski prikaz 2 predstavlja mali mozak čovjeka.

Prikaz 1 je cista ehinokoka.

#4. Kako pod mikroskopom izgleda muški komarac?

Mikroskopski prikaz 1 je muški komarac (usni dijelovi).

Prikaz 2 je kućna muha.

#5. Koja je glavna funkcija grkljana?

Glavna funkcija grkljana kao organa je disanje, dok je evolucijom prilagođen fonaciji odnosno stvaranju glasa. Duljina grkljana je prosječno 44 milimetra kod muškaraca, a 36 kod žena. Veći grkljan obično znači dublji glas.

#6. Od koliko mišića se sastoji ljudski jezik?

Sastoji se od osam mišića. Jezik nije najjači mišić u tijelu, ali je jedan od najsavitljivijih. Zato ga je moguće koristiti cijeli dan, a da se on uopće ne umori.

#7. Koliko kostiju ima u ljudskom tijelu?

Rođeni smo s oko 270 kostiju, ali neki se spoje dok rastemo, a konačni broj je 206.

#8. Lijevom stranom vašeg tijela upravlja desna strana vašeg mozga.

Točno! Desnom stranom vašeg tijela upravlja lijeva strana vašeg mozga. Zanimljivo!

#9. Gdje se nalazi prostata?

Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva (lat. rectum), a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis. U njoj se nalaze mnoge aktivne tvari koje čija je svrha da štite spermije, održavajući ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje.

#10. Najveći mišić u ljudskom tijelu je...

Gluteus maximus glavni mišić ekstenzor kuka, iako ga možda poznajete kao veliki mišić na stražnjici. To je najveći mišić u tijelu jer je njegova glavna zadaća podupiranje vašeg trupa i održavanje pravilnog držanja. Gluteus maximus je glavni mišić koji vam pomaže da se penjete po stepenicama.

#11. Desno plućno krilo je veće od lijevog

Vaša su pluća sastavljena od posebnog spužvastog tkiva koje se lako rasteže i zadržava svoj oblik bez oštećenja. Vaše desno plućno krilo podijeljeno je u tri dijela ili “režnjeva”. Svaki režanj se širi poput balona kada udišete i ispuhuje se kada izdišete. Vaše lijevo plućno krilo je nešto manje, s dva režnja, a srce vam je u blizini. Tanka ovojnica koja se naziva pleura prekriva oba plućna krila.

#12. Nakon mozga, slijedeći najkompleksniji organ u našem tijelu je...

Oči su drugi najsloženiji dio ljudskog tijela – po složenosti ih nadmašuje samo mozak. Oko ima više od 2.000.000 radnih dijelova.

#13. Od koliko režnjeva se sastoji ljudski mozak?

Ljudski mozak ima četiri režnja: frontalni, parijetalni, temporalni i okcipitalni.

Frontalni režanj važan je za kognitivne funkcije, kao što su razmišljanje i planiranje unaprijed, te za kontrolu dobrovoljnih pokreta. Temporalni režanj stvara sjećanja i emocije. Parijetalni ili tjemeni režanj integrira ulazne informacije iz različitih osjetila i važan je za prostornu orijentaciju i navigaciju. Vizualna obrada odvija se u okcipitalnom režnju, blizu stražnjeg dijela lubanje.

#14. Koja je brzina disanja kod prosječnog čovjeka?

Brzina vašeg disanja (respiracije) je broj udisaja koje vaša pluća naprave u minuti. U normalnom ste rasponu između 12 i 20 udisaja u minuti. Više ili manje od toga može biti znak zdravstvenog problema koji može, ali i ne mora biti izravno povezan s vašim plućima. To uključuje zatajenje srca, anksioznost, astmu, upalu pluća, zlouporabu droga, plućne bolesti i druge bolesti. Vaš liječnik vam može pomoći pronaći izvor problema.

#15. Kako pod mikroskopom izgleda mišić inficiran trihinelom (ličinke)?

Mikroskopski prikaz 2 predstavlja mišić inficiran trihinelom.

Prikaz 1 su jetra zeca zaražena ehinokokom.

#16. Desna strana srca pumpa krv...

Ljudsko srce ima četiri šupljine: dvije pretklijetke i dvije klijetke. U medicini se često rabi izraz “desno” i “lijevo” srce. Desno srce čini desna pretklijetka i desna klijetka; u desnu pretklijetku dolazi venska krv iz tijela koja se kroz desnu klijetku pumpa u pluća. U plućima se krv rješava ugljikovog dioksida, a obogaćuje kisikom. Takva pročišćena krv sada je arterijska te iz pluća dolazi u lijevu pretklijetku plućnim venama. Iz lijeve pretklijetke arterijska krv dalje odlazi u lijevu klijetku pa u aortu, koja je raznosi po cijelome tijelu. Budući da lijevo srce pumpa arterijsku krv u cijelo tijelo (a desno srce vensku krv samo u pluća), u lijevom su srcu tlakovi triput veći te su njegove stijenke deblje i jače.

#17. Koji organ probavnog sustava ima najvažniju ulogu u apsorpciji hranjivih tvari?

Vaš želudac ne igra najveću ulogu u apsorpciji hranjivih tvari. Želudac započinje proces probave miješanjem hrane i njezinom razgradnjom uz pomoć probavnih kiselina. To se naziva mehanička probava. Ali stvarna apsorpcija te hrane odvija se uglavnom u tankom crijevu. Slično želucu, u tankom crijevu postoje enzimi koji pomažu u daljnjoj razgradnji hrane, olakšavajući hranjivim tvarima da ih apsorbiraju i koriste u tijelu.

#18. U kojem dijelu ljudskog tijela se nalazi najmanja kost u tijelu?

Najmanja kost u ljudskom tijelu nalazi se u uhu i zove se stremen (eng. stapes) jer oblikom podsjeća na jahački stremen (dio na sedlu u koje se umeće noga). Stremen je jedna od triju koščica u srednjem uhu. Dugačka je od 2,6 do 3,4 milimetra, a teška od 2,0 do 4,3 miligrama. Otprilike je veličine zrna riže.

#19. Kako pod mikroskopom izgleda ljudska koža?

Mikroskopski prikaz 1 je ljudska koža.

Prikaz 2 su krajnici čovjeka s limfnim čvorovima.

#20. Kako se zovu krvne žile koje nose krv do srca?

Krvotok čovjeka sastoji se od arterija i vena.

Arterije izlaze iz srca i nose životno važni kisik i hranjive tvari prema periferiji, odnosno do svih stanica u tijelu, za metaboličke procese.

Vene polaze od periferije, gdje nakon kapilarne izmjene plinova venska krv ostaje bez kisika i obogaćena je otrovnim ugljik dioksidom, koji se mora eliminirati iz organizma.

Zbog toga, venska krv cirkulira u pravcu srca, dolazi u pluća, gdje se opet kapilarnom izmjenom plinova obogati kisikom, iz pluća ide u srce i ponovno putem arterija šalje na periferiju.

#21. Koliko zuba ima odrasli čovjek?

Zubi (lat. dens, dentis) su kalcificirani organi, koji se nalaze na početku probavnog trakta, u usnoj šupljini. Čovjek obično ima 32 stalna zuba. Zubi kod čovjeka rastu dva puta tokom njegovog života. Prvi zubi su mliječni zubi, a oni koji narastu kasnije su stalni zubi, a koliko čovjek ima zuba, može se reći da zavisi i o tome kako čovjek njeguje svoje zube.

#22. Gdje se u ljudskom tijelu nalazi jetra?

Vaša jetra je organ veličine nogometne lopte na desnoj strani vašeg trbuha, odmah ispod dijafragme i zaštićena donjim desnim rebrima. To je najveći organ u vašem tijelu.

#23. Od koliko slojeva tkiva se sastoji ljudska koža?

Koža se sastoji od tri sloja tkiva: epidermisa, najudaljenijeg sloja koji sadrži primarnu zaštitnu strukturu, sadrži posebne stanice koje su dio imunološkog sustava, u epidermisu se proizvodi melanin koji koži daje boju; dermis, vlaknasti sloj koji podupire i jača epidermis; i subkutis ili hipodermis, potkožni sloj masnoće ispod dermisa koji opskrbljuje hranjivim tvarima druga dva sloja i koji ublažava i izolira tijelo.

#24. Koja je najtvrđa tvar u ljudskom tijelu?

Zubi, poput koštanog tkiva kralježnjaka, izrađeni su od prirodnog kompozitnog materijala u kojem je glavna komponenta anorganski “hidroksiapatit karbonat”, koji čini 65-70% dentina i preko 90% cakline. Zubna caklina je tanka vanjska površina premaza na našim zubima i smatra se najjačim i najtvrđim biogenim materijalom. Zubna caklina uglavnom se sastoji od velikih prizmatičnih kristala hidroksiapatita s visokim stupnjem kristaliničnosti i vrlo niskim postotkom proteina.

#25. Koliko ljudsko tijelo ima skeletnih mišića?

Mišići koji pokreću ljudski kostur jako se razlikuju po obliku i veličini i protežu se do svih dijelova našeg tijela. Mišićni sustav sadrži više od 600 skeletnih mišića, koji čine oko 40% naše mase. Krvne žile i živci idu do svakog mišića, pomažući u kontroli i reguliranju funkcije svakog mišića.

Završi

Results

Čestitamo ti jer puno znaš u području biomedicine i zdravstva i sigurno te još puno toga zanima.

Odmah zatraži svoju DIPLOMU na radionici!

Nastavi proučavati, eksperimentirati, pitati i razmišljati kako stvari oko tebe funkcioniraju i koje ideje imaš da ih poboljšaš. Studiranje STEM područja sigurno će ti dati puno znanja da to i ostvariš.

 

Ups, bilo je previše pogrešnih odgovora, probaj još jednom.

Sada ćeš sigurno sve znati!