ŠTO JE KARDIOLOG? (ŠTO KARDIOLOZI RADE?)

Trenutno pregledavate <strong>ŠTO JE KARDIOLOG? (ŠTO KARDIOLOZI RADE?)</strong>
 • Autor objave:
 • Kategorija objave:Blog

Popularizacija BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja obuhvaća brojna znanstvena područja među kojima je i proučavanje SRCA.

Kardiolog je bitan član zdravstvenog tima u bolnici ili klinici. Pomažu osobama sa zdravstvenim problemima krvnih žila i srca. Ova karijera kao i sve druge u medicini zahtijeva predanost i stručno znanje, stoga je važno razumjeti što je potrebno za uspjeh u ovoj profesiji. U ovom članku objašnjavamo što radi kardiolog i koji su ključni razlozi zašto postati kardiolog.

Što je kardiolog?

Kardiolozi su visoko obučeni i specijalizirani liječnici koji dijagnosticiraju i liječe bolesti i stanja koja utječu na kardiovaskularni sustav uključujući srce i krvne žile koje prolaze kroz cijelo tijelo. Jednostavnim rječnikom rečeno, kardiolog je doktor za srce.

Kad se kardiolog savjetuje s pacijentom, možda ga educira o čimbenicima rizika za srčane bolesti i kako ih smanjiti ili bi mogao dijagnosticirati i liječiti kardiovaskularne probleme. Kardiolog radi s kardiovaskularnim kirurzima i drugim zdravstvenim radnicima kako bi odabrao najbolju skrb i liječenje za svoje pacijente.

Što radi kardiolog?

Kardiolozi su specijalisti koji dobivaju preporuke od drugih zdravstvenih djelatnika. Uobičajene bolesti i zdravstveni problemi koje kardiolog liječi uključuju bolesti srca i krvnih žila, urođene srčane mane, srčani udar, bolest koronarne arterije, srčanu aritmiju i zatajenje srca. Njihove odgovornosti uključuju:

 • Procjenu kardiovaskularnog zdravlja njihovih pacijenata korištenjem dijagnostičkih alata, testova i snimanja
 • Izradu planova liječenja propisivanjem lijekova ili terapija za liječenje i poboljšanje dijagnosticiranih kardiovaskularnih stanja
 • Obrazovanje svojih pacijenata o njihovim stanjima i promjenama koje bi trebali učiniti kako bi poboljšali ili izliječili svoj stil života, kao što su promjene u prehrani
 • Prepoznavanje kardiovaskularnih problema od kojih su njihovi pacijenti izloženi riziku zbog genetike ili loših životnih izbora
 • Izvođenje operacija za poboljšanje kardiovaskularnih ili srodnih stanja pacijenata
 • Upravljanje kardiovaskularnim zdravljem svojih pacijenata kako bi se osiguralo poboljšanje i evidentiranje u njihovim bilješkama i povijesti bolesti
 • Omogućavanje kliničke edukacije studentima medicine
 • Pridržavanje pravnih i etičkih zakona i propisa

Kardiovaskularni sustav je zamršen i kompliciran, što znači da se kardiolozi često specijaliziraju za različita područja kao što su:

 • Interventni zahvati: Ovo su zahvati koji se izvode kirurški kao što je balonska angioplastika i postavljanje stenta.
 • Ehokardiografija: Ovo uključuje korištenje ultrazvučnih valova za snimanje slika srca i krvožilnog sustava.
 • Elektrofiziologija: ovo je proučavanje električnih svojstava srca za mjerenje električne struje koja teče kroz kardiovaskularni sustav radi traženja problema.
 • Pedijatrijska kardiologija: Kardiolozi se također mogu specijalizirati za pedijatrijsku kardiologiju za dijagnosticiranje i liječenje srčanih problema posebno kod djece.

10 ključnih razloga da postanete kardiolog

Mnogo je prednosti kada postanete kardiolog, a poznavanje nekih od ovih razloga može vam pomoći da odlučite želite li nastaviti ovu karijeru. Evo nekoliko razloga zbog kojih možete odlučiti postati kardiolog:

1. Cijenjeno zanimanje

Kardiolozi su stručnjaci u svom području jer imaju opsežno obrazovanje i obuku. Ovi liječnici stječu doktorat iz medicine i završe najmanje šest godina stažiranja i stipendiranja. Također polažu razne certifikacijske ispite kako bi postali certificirani kardiolog. Zbog svoje visoko specijalizirane obuke, kardiologija je cijenjena profesija. Dobivaju zahvalnost od pacijenata koji se na njih oslanjaju u liječenju svojih kardiovaskularnih bolesti i priznanje od drugih pružatelja zdravstvenih usluga koji rade s njima.

2. Nekirurški zahvati

Za razliku od kardiokirurga, kardiolozi obično izvode samo nekirurške postupke. Njihov rad uključuje procjenu pacijenata, naručivanje i tumačenje testova i preporuku planova za prevenciju ili liječenje bolesti srca. Mnogi zahvati koje izvode su neinvazivni, a to su tehnike koje im omogućuju liječenje pacijenata bez potrebe za rezom na tijelu. Budući da izvode minimalno invazivne postupke, kardiolozi mogu osjećati manje stresa ili pritiska u svom poslu od nekih drugih medicinskih stručnjaka, poput kirurga.

3. Utjecaj na pacijente

Kardiolozi mogu pomoći mnogim svojim pacijentima da poboljšaju kvalitetu života. Ovi liječnici mogu pomoći pacijentima koji imaju nedostatak zraka ili nepravilan srčani ritam. Oni mogu pružiti mogućnosti liječenja za pomoć pacijentima s kongestivnim zatajenjem srca. Mnogo puta izvode tehnike spašavanja života kako bi pomogli pacijentima u hitnim situacijama, poput srčanog udara. Budući da kardiolozi mogu imati izravan utjecaj na zdravlje svojih pacijenata, mnogi od tih liječnika svoj posao smatraju isplativim.

4. Specijalizacije

Dok je kardiologija sama po sebi specijalizirano područje medicine, mnogi kardiolozi odlučuju se dodatno specijalizirati kako bi razvili nove vještine ili unaprijedili svoje karijere. Također se mogu specijalizirati u području kardiologije ako žele raditi s određenim pacijentima. Na primjer, neki kardiolozi specijalizirali su se za pedijatriju kako bi pomogli djeci koja su rođena sa srčanim problemima. Ostala uobičajena područja specijalnosti za kardiologe uključuju intervencijsku kardiologiju, strukturnu kardiologiju, elektrofiziologiju i oslikavanje srca.

5. Mogućnosti istraživanja

Kardiolozi bi mogli imati priliku sudjelovati u istraživanju kako bi razvili teorije, lijekove ili tretmane za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Neki mogu sudjelovati u kliničkim ispitivanjima kako bi proučavali nove testove ili tretmane. Drugi mogu biti dio tima za provođenje dubinskih istraživanja u određenom području kardiologije, kao što su uzroci aritmija ili utjecaj koji genetika može imati na visoki krvni tlak. Ove istraživačke mogućnosti mogu omogućiti kardiolozima da značajno doprinesu unaprjeđenju skrbi i liječenja bolesti srca i drugih kardiovaskularnih stanja.

6. Raznolikost rada

Kardiolozi obavljaju razne zadatke u svom poslu. Mogu provesti dio dana provodeći testove za pacijente, poput ehokardiograma. Tijekom ostatka radnog dana mogu obavljati razne zahvate pacijenata, kao što su koronarne intervencije ili zamjene zalistaka. Kardiolozi također provode velik dio svog vremena radeći s pacijentima kako bi razumjeli njihove simptome ili brige kako bi mogli postaviti ispravnu dijagnozu. Ova raznolikost radnih zadataka može mnoge kardiologe zadržati angažiranima i zadovoljnima njihovim radom.

7. Odnosi s pacijentima

Poslovi kardiologa često uključuju kombinaciju kratkoročne i dugotrajne skrbi. Iako mogu provesti dio svog vremena liječeći pacijente tijekom hitnih slučajeva, oni također pružaju stalnu skrb za pacijente s različitim medicinskim stanjima, kao što je zatajenje srca. Pružanje ove dugoročne skrbi znači da kardiolozi mogu razviti odnose sa svojim pacijentima. Kardiolozi mogu odgovoriti na pitanja svojih pacijenata i pružiti opću podršku kako bi im pomogli u donošenju važnih zdravstvenih odluka. Mnogi kardiolozi smatraju da su ti odnosi sa svojim pacijentima dio njihovog posla koji ih ispunjava.

8. Industrija koja se brzo mijenja

Kao i mnoga druga medicinska područja, kardiologija se ubrzano mijenja kako liječnici i istraživači postaju sve upoznatiji s uzrocima i načinima liječenja raznih kardiovaskularnih stanja. Tehnologija stenta i srčanog stimulatora nastavlja se poboljšavati. Liječnici pronalaze nove načine za izvođenje nekih postupaka, poput zamjene zalistaka, na manje invazivan način. Istraživači nastavljaju napredovati u vezi s transplantacijom srca i umjetnim organima. Ove promjene u industriji pomažu mnogim kardiolozima da i dalje pronalaze intelektualnu stimulaciju u svom radu.

9. Radno okruženje

Kardiolog može odabrati gdje želi raditi, na primjer u liječničkoj ordinaciji ili bolnici. Velik dio svog posla obavljaju samostalno, iako rade i kao dio tima s drugim pružateljima zdravstvenih usluga i medicinskim sestrama kako bi pacijentima pružili kvalitetnu skrb. Većina kardiologa radi puno radno vrijeme i mogu biti dio dežurstava. Ova vrsta okruženja može biti idealna za ljude koji žele stabilan raspored uz određenu fleksibilnost.

 10. Napredovanje u karijeri

Kardiolozi imaju nekoliko mogućnosti ako žele napredovati u svojoj karijeri. Neki kardiolozi odluče postati medicinski ravnatelji koji nadziru kliničke operacije ustanove. Drugi rade kako bi postali voditelji kardiološkog odjela u svojoj ustanovi ili bolnici. Kardiolozi također mogu napredovati u svojoj karijeri tako što će postati članovi fakulteta ili sveučilišta, gdje mogu pomoći studentima medicine da razviju vještine da postanu kardiolozi. Također mogu raditi u obrazovanju prelaskom u akademske bolnice, gdje mogu podučavati nove liječnike u programima specijalizacije.

Izvori: https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/what-is-a-cardiologist; https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/reasons-to-become-cardiologist

Projekt POPULARIZACIJOM STEM-a DO OČUVANJA JAVNOG ZDRAVLJA orijentiran je na popularizaciju BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja na način da se krajnjim korisnicima, djeci, mladima i općoj populaciji, približe znanstveni aspekti praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega. Svrha projekta je promovirati STEM područje sa konačnim ciljem podizanja znanstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.