ČIME SE BAVI SPECIJALIST ZA JETRU ILI HEPATOLOG?

Trenutno pregledavate <strong>ČIME SE BAVI SPECIJALIST ZA JETRU ILI HEPATOLOG?</strong>
  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Blog

Popularizacija BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja obuhvaća brojna znanstvena područja među kojima je i proučavanje JETRE.

Hepatologija je proučavanje jetre i njezinih poremećaja. Jetra je vitalni organ s mnogim funkcijama, uključujući filtriranje toksina iz krvi, proizvodnju žuči za pomoć probavi i skladištenje hranjivih tvari. Hepatolozi su stručnjaci za dijagnosticiranje i liječenje bolesti jetre, kao što su hepatitis, ciroza i rak jetre.

Što hepatologija obuhvaća i zašto je važna?

Hepatologija obuhvaća znanstveno proučavanje žučnog mjehura, gušterače, jetre i žuči. Kao organ, jetra je uključena u širok raspon kritičnih funkcija u tijelu, uključujući detoksikaciju, sintezu proteina i proizvodnju biokemikalija potrebnih za probavu. Hepatolozi su liječnici koji se bave svim aspektima funkcije jetre u zdravlju i bolesti. Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu. Nalazi se u gornjem desnom kvadrantu abdomena i zaštićen je prsnim košem. Hepatologija je važno područje medicine jer jetra igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja tijela.

Koje su različite kategorije hepatologije?

Postoji mnogo različitih podjela hepatologije. Najčešća je podjela na medicinsku hepatologiju i kiruršku hepatologiju. Medicinski hepatolozi obučeni su za liječenje pacijenata s bolestima jetre. Oni su stručnjaci za dijagnostiku i liječenje bolesti jetre. Kirurški hepatolozi obučeni su za kirurgiju jetre. Oni su stručnjaci u dijagnostici i liječenju raka jetre. Ostali odjeljci hepatologije uključuju transplantacijsku hepatologiju, pedijatrijsku hepatologiju i patološku hepatologiju.

Što rade hepatolozi?

Hepatolozi su stručnjaci za jetru. Oni su odgovorni za dijagnozu i liječenje problema s jetrom. Hepatolozi također mogu biti uključeni u testove funkcije jetre kao dio dijagnostike i transplantaciju jetre kao dio svojih kirurških operacija. Većina hepatologa su ujedno i liječnici gastroenterologije. Gastroenterolozi su liječnici specijalizirani za dijagnostiku i liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, što uključuje želudac, crijeva i jetru. Hepatolozi također mogu biti uključeni u istraživanje uzroka i liječenja bolesti jetre.

Što liječi hepatolog?

Hepatolog je liječnik koji se specijalizirao za dijagnostiku i liječenje bolesti koje zahvaćaju jetru. Jetra je vitalni organ koji obavlja mnoge važne funkcije, uključujući filtriranje toksina iz krvi i proizvodnju žuči koja pomaže u probavi masti.

Hepatolozi često liječe pacijente s virusnim hepatitisom, alkoholnom bolešću jetre, nealkoholnom masnom bolešću jetre i cirozom jetre.

Oni također mogu pružiti njegu pacijentima koji su bili podvrgnuti transplantaciji jetre. Uz liječenje jetrenih stanja i bolesti, hepatolozi također mogu biti uključeni u istraživanja usmjerena na razvoj novih tretmana za ova jetrena stanja.

Hepatolozi pružaju sveobuhvatnu skrb za pacijente sa svim vrstama bolesti jetre, uključujući virusni hepatitis, alkoholnu bolest jetre, masnu bolest jetre i cirozu. Osim liječenja ovih kroničnih bolesti jetre, hepatolozi također liječe bolesnike s akutnim zatajenjem jetre i one kojima je potrebna transplantacija jetre.

Hepatolozi blisko surađuju s drugim članovima zdravstvenog tima, uključujući gastroenterologe, liječnike primarne zdravstvene zaštite i transplantacijske kirurge. Oni koriste različite dijagnostičke alate za procjenu stanja jetre svojih pacijenata, kao što su krvni testovi, slikovne studije i biopsije jetre. Na temelju svojih nalaza razvijaju individualizirane planove liječenja koji mogu uključivati ​​lijekove, promjene načina života ili operaciju.

Koje su različite vrste hepatologa?

Postoji mnogo različitih vrsta hepatologa, od kojih je svaki specijaliziran za različito područje jetre. Najčešći tip je medicinski hepatolog, koji liječi bolesti jetre. Ostale vrste uključuju transplantacijske hepatologe, koji su specijalizirani za transplantacije jetre, i istraživačke hepatologe, koji proučavaju jetru i njezine bolesti.

Medicinski hepatolozi liječe razne abnormalne jetre, uključujući bolesti poput hepatitisa, ciroze i raka jetre. Često blisko surađuju s drugim stručnjacima, poput gastroenterologa i onkologa. Transplantacijski hepatolozi odgovorni su za izvođenje transplantacija jetre i za vođenje skrbi o transplantiranim pacijentima. Istraživači hepatolozi provode studije o jetri i njezinim bolestima kako bi poboljšali naše razumijevanje ovih stanja i razvili nove tretmane.

Koja je razlika između gastroenterologa i hepatologa?

Gastroenterolog je liječnik koji se specijalizirao za dijagnozu i liječenje stanja koja uključuju probavni sustav, uključujući želudac, crijeva i jednjak. Hepatolog je liječnik specijaliziran za dijagnostiku i liječenje bolesti jetre. I gastroenterolozi i hepatolozi imaju naprednu obuku iz interne medicine. Liječnici gastroenterologije i hepatologije obučeni su iz interne medicine.

Glavna razlika između gastroenterologa i hepatologa je njihovo područje stručnosti. Gastroenterolozi se fokusiraju na poremećaje probavnog sustava, a hepatolozi na poremećaje jetre. Međutim, obje vrste liječnika su stručnjaci za internu medicinu i imaju slične dijagnostičke i terapijske vještine. Stanja koja obično liječe gastroenterolozi uključuju refluks kiseline, Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Hepatolozi često liječe hepatitis, cirozu i masnu bolest jetre.

Kako postati hepatolog?

Da biste postali hepatolog, potrebno je završiti akreditirani medicinski studij i završiti specijalizaciju iz hepatologije.

Biti hepatolog ima mnogo prednosti. Hepatolozi imaju duboko razumijevanje jetre i njezinih bolesti. Oni su u mogućnosti pružiti sveobuhvatnu skrb za pacijente s jetrenim poremećajima. Osim toga, hepatolozi često surađuju s drugim stručnjacima kako bi svojim pacijentima pružili multidisciplinarnu skrb.

Postoje i neki nedostaci biti hepatolog. Prvo, hepatolozi moraju završiti opsežnu obuku kako bi dobili certifikat. Drugo, budući da se područje hepatologije neprestano razvija, hepatolozi moraju neprestano usavršavati svoje vještine i znanje. Konačno, liječenje bolesnika s jetrenim poremećajima može biti emocionalno zahtjevno.

Koje dijagnostičke alate koriste hepatolozi?

Hepatolozi koriste različite dijagnostičke alate za procjenu i liječenje bolesnika s bolešću jetre. Slikovni testovi kao što su ultrazvuk, CT i MRI mogu se koristiti za procjenu abnormalnosti jetre. Krvni testovi mogu se koristiti za provjeru markera oštećenja i upale jetre. Biopsija jetre najsigurniji je način dijagnosticiranja bolesti jetre. Uključuje uzimanje malog uzorka jetrenog tkiva za analizu. Hepatolozi također koriste endoskopiju za ispitivanje unutrašnjosti gastrointestinalnog trakta, uključujući jednjak, želudac i crijeva. To im omogućuje da traže znakove krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, što može biti komplikacija bolesti jetre.

Koji su najnoviji trendovi u hepatologiji?

Hepatologija je proučavanje jetre, njezinih funkcija i bolesti koje je pogađaju. Jetra je vitalni organ koji ima ključnu ulogu u metabolizmu, detoksikaciji i probavi. Hepatolozi su stručnjaci u dijagnostici i liječenju bolesti jetre. Nedavno je došlo do porasta interesa za hepatologiju zbog sve veće učestalosti bolesti jetre. Bolest jetre sada je peti vodeći uzrok smrti u Svijetu. Najčešći tipovi bolesti jetre su hepatitis C i alkoholna bolest jetre. Hepatolozi su na čelu istraživanja ovih i drugih vrsta bolesti jetre. Rade na razvoju novih tretmana i poboljšanju ishoda za pacijente s bolešću jetre.

Budućnost hepatologije izgleda obećavajuće. S napretkom medicinske tehnologije, hepatolozi će moći liječiti više bolesti jetre i poboljšati kvalitetu života svojih pacijenata. Osim toga, kako naše razumijevanje jetre bude raslo, moći ćemo razviti nove i bolje tretmane za bolesti jetre.

Izvor: https://medicaltrendsnow.com/hepatology/what-is-hepatology/

Projekt POPULARIZACIJOM STEM-a DO OČUVANJA JAVNOG ZDRAVLJA orijentiran je na popularizaciju BIOMEDICINE i ZDRAVSTVA kao STEM područja na način da se krajnjim korisnicima, djeci, mladima i općoj populaciji, približe znanstveni aspekti praćenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uz pomoć znanstvenih činjenica i dosega. Svrha projekta je promovirati STEM područje sa konačnim ciljem podizanja znanstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.